biglogo archivum

Konferencia Białka Tatrzańska-ban

Június 9-én magyar vendégek részvételével – köztük az egykori derenkiek leszármazottaival – megtartották a „Derenk 300 éve” című tudományos – ismeretterjesztő konferenciát, amelyet az ottani Szent Simon és Júdás Tádé plébánia plébánosa, Jan Byrski atya és a białka tatrzańska-i járás vezetője, Stanisław Łukaszczyk szervezett.

A konferencia ünnepi szentmisével kezdődött, a program keretében pedig fellépett a „Mali Białcanie” és a „Polska Drenka” együttes; „Hogyan érkeztek Magyarországra 300 éve a górálok és őrizték meg lengyelségüket a mai napig” címmel előadást tartott dr Rémiás Tibor, dr Janusz Kamocki pedig arról beszélt, hogy a vallásnak milyen hatása volt a górál szokások megtartására az emigráns csoportokban. Szintén június 9-én volt a „Derenk – 300 év történelem” című könyv bemutatója is.

A białka tatrzańska-i konferencián részt vett dr hab. Körmendy Adrienn krakkói magyar konzul és dr Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló, Derenk törtnelmének kiemelkedő népszerűsítői, Rémiás István – a Sajószentpéteri LNÖ elnöke és az Országos Lengyel Önkormányzat képviselője, valamint Mihalik Imre, a Szögligeti LKK részleg vezetője.

10 éve a derenkiek eljönnek Białka-ba, a lengyel vendégek pedig eljönnek a derenki búcsúra, amely idén július 23-án lesz. Ekkor az itteniek találkoznak az ottaniakkal - Rémiások a Remiaszokkal, Bubenkók a Benbenekekkel és Mihalikok a Michalikokkal, a történelem találkozik a jelennel.

(szerk.és fotó KB

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje