biglogo archivum

2017. június 17-én nagyszabású ünnepség keretében tartották meg a Polónia Napot, a magyarországi lengyelség napját Budapesten, immár huszonegyedik alkalommal.

A rendezvényen részt vett dr Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Csallóközi Zoltán, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke, Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Jerzy Snopek professzor, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, dr Csúcs Lászlóné Halina, a lengyelek parlamenti szószólója, Dariusz Piotr Bonisławski, a Współnota Polska elnöke, Tadeusz Adam Pilat, a külhoni lengyelek európai uniós elnöke, Małgorzata Kopiczko, a Lengyel Köztársaság szenátora, Marcin Sokołowski konzul, Kurdziałek Jan ezredes katonai attaché, dr Rónayné Słaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Gaal Gergely, a Szent László Év Tanácsadó Testületének elnöke, Okos Márton, a Szent László Év kezdeményezője, valamint budapesti és vidéki lengyel nemzetiségi önkormányzatok tagjai, lengyel és magyar barátok, ismerősök.
A Országos Lengyel Önkormányzat rendezvénye délelőtt ünnepi szentmisével kezdődött a budapesti Szent István bazilikában. A szertartást Snell György, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke celebrálta, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, valamint Bese Gergő és Juhász Adorján atyák közreműködésével. A szertartást követően fellobbant a Ferenc pápa áldását viselő Szent László láng, amelyet ünnepélyesen Zágráb polgármestere vett át.
Ezután a résztvevők ünnepi menetben a Belvárosi Színház felé vették útjukat. A parádés felvonulást középkori ruhás lovasok vezették, őket követték a Szent László lángot hordozó Wysocki Légió tagjai, a Szent László Zászlós Lovagi Rend, majd az Olsztynból érkezett „Kortowo” népzene- és táncegyüttes tagjai, és az ünnepség résztvevői.
A Belvárosi Színházban került sor a Szent László Díj, valamint a Magyarországi Lengyelek Emlékérem idei átadására. Dr Rónayné Słaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, a rendezvény házigazdája üdvözölte a vendégeket, majd előadta az Országos Lengyel Önkormányzat eredményeit és terveit. Köszöntő beszédet mondott Jerzy Snopek professzor, Dariusz Piotr Bonisławski , Tadeusz Adam Pilat, valamint Gaal Gergely. Műsorvezetőként Katarzyna Desbordes-Korcsev lépett színpadra.
A Szent László Díjat 2017-ben dr Latorcai János, a Magyar Országgyűlés elnöke vehette át. A Magyarországi Lengyelek Emlékérmet a sárvári Zarowny Ferenc, II. világháborús lengyel emlékek gyűjtéséért és kutatásáért, a derenki származású, gural nyelvet beszélő Zele Józsefné, az edelényi lengyelek érdekében végzett tevékenységéért, valamint dr Alina Papiewska-Csapó, a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola igazgatóhelyettese és tanára kapta. A Magyarországi Lengyelekért Ifjúsági Díjban Mészáros Mateusz részesült, akinek a Polónia érdekében kifejtett munkáját ismerték el.
A gálán átadásra került az Európa Érme újságírói díj, amelyet Molnár Pál, a díj alapítója és a Balassi Kard Alapítvány elnöke nyújtott át Konrad Sutarski írónak. Megemlékeztek az idén 30 éves Głos Polonii-ról és hagyományosan a jubileumot tartó házaspárokról is.
Ezek után következett a „Kortowo” népzene- és táncegyüttes előadása, majd a Lengyel Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola diákjainak fellépése. A díjátadó gála ünnepi fogadással zárult a színház aulájában.
A 2017-es Polónia Nap fővédnöki tisztét dr Latorcai János és Jerzy Snopek professzor töltötte be, a rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Współnota Polska, a Pro Patria Egyesület és a Piłsudski Társaság támogatta.
Az idei rendezvény különlegességét a Szent László Év adta. A lovagkirály 1996 óta a magyarországi lengyelek védőszentje, ünnepnapját hivatalosan június 27-én tartják.

Ijjas Anna

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje