biglogo archivum

A Częstochowai Szűz képmásának koronázási szertartása 

Június 30-án lengyel és magyar zarándokok részvételével a teljesen megtelt budapesti Szent István bazilikában ünnepi szentmise keretében sor került a Częstochowai Szűz képmásának megkoronázására.

A koronázási szertartást Erdő Péter prímás érsek vezette. Szentbeszédében kijelentette: fontos, hogy igazi, valós képünk legyen a múltunkról, a nemzeti identitásunkról és a jelenlegi értékekről. Erdő Péter mellett jelen voltak lengyel és magyar egyházi személyek, köztük a Lengyel Püspöki Konferencia képviselője, Wiesław
Lechowicz püspök, Krzysztof Grzelak atya és Snell György püspök atya.

W. Lechowicz püspök atya a szentmise végén köszönetet mondott Magyarország prímás érsekének a Duna mentén élő polónia feletti gondoskodásért. A koronázási jelképeket június 28-án szentelték meg Częstochowában, ez a pillanat volt a legfontosabb a magyarok idei 6. Nemzeti Jasna góra-i Zarándoklata idején. A jasna góra-i Szűzanya képének hiteles másolatát a pálos szerzetesek adományozták az 1. Magyar Nemzeti Jasna góra-i Zarándoklat idején 2011 júniusában. A Szűzanya és a kis Jézus koronáját Marek Ganew tervezte. A koronákat a bazilikába Jerzy Snopek lengyel nagykövet és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős  államtitkár vitte be.

A Szűzanya koronáján látható Lengyelország és Magyarország címere, Szent István király, amint a magyar népet a Szűzanya pártfogásába ajánlja és Szent II. János Pál.

Az ünnepség csúcspontján a koronázási szertartás után a poronini Regle együttes elénekelte a „Madonna, Fekete Madonna” című éneket, Angelika Korszyńska-Górny lengyel művésznő pedig elénekelte a régi magyar himnuszt, a „Boldogasszony anyánkat”, melynek imádsága a magyar és a lengyel nemzetért szólt.

A budapesti ünnepség sorozaton Kövér László házelnök vezetésével a magyar képviselők mellett jelen volt Stanisłw Karczewski elnök vezetésével a Lengyel Szenátus számos tagja, az ausztriai polónia delegációja (nemrég Ausztriában megkoronázták az ottani Fekete Madonna képmását), lengyel és magyar hívők, a magyarországi polónia tagjai, lengyel és magyar fiatalok – akik a szentmise után találkozón vettek részt a bazilika előtti téren, ahol lengyel és magyar együttesek adtak koncertet, valamint közös táncház volt. 

„A mai koronázás a hitünk, valamint a lengyelek és magyarok barátságának megerősödésére szolgál; biztos vagyok benne, hogy jelenlétünk és párbeszédeink hozzájárulnak ahhoz, hogy a barátságunk még ezer évig fog tartani”. – mondta S. Karczewski, a Lengyel Szenátus elnöke a bazilika előtti találkozón.

A Częstochowai Szűz képmása megkoronázásának az ötletgazdája dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló volt. A koronázási ünnepség fővédnökei Kövér László házelnök és Stanisław Karczewski – a Lengyel Szenátus elnöke voltak.

Az ígéreteknek megfelelően a Szűzanya képmását elhelyezik a Szent Jobb kápolnában.

(b- fotó. Pál C B.) 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje