biglogo archivum

Szeptember 17-én Csepelen (XXI. kerület) megemlékeztek Boldog Jerzy Popiełuszko atyára az ő születésének a 70. évfordulóján.

Az ünnepségsorozat a Hollandi utcában található CSiR-nél kialakított Boldog Jerzy Popiełuszko atya emlékhelyen kezdődött, ahol felavatták a szobrát, amelyen a következő felirat olvasható: „Popiełuszko atya – Imádkozz érettünk. Magyarok”. Az ünnepségen részt vevő Németh Szilárd országgyűlési képviselő Popiełuszko atya szavait idézve – miszerint: „Ne hagyd, hogy a rossz győzedelmeskedjen fölötted, győzd le a rosszat jóval.” – megállapította, hogy e szavak és a e küldetés mind a mai napig aktuálisak. Ez egy jelszó, amely utat kell, hogy mutasson nekünk. Hozzátette: „Ezzel a felavatott emléktáblával nem csak Csepel, hanem az egész magyar nemzet nevében hálát szeretnénk adni a példás útmutatásért az életben, a vértanúságért és a Jerzy atya kálváriájáért.” Az emléktáblát Spányi András székesfehérvári megyéspüspök szentelte meg.

Az ünnepségen részt vettek a csepeli kerületi vezetőség képviselői Borbély Lénárd polgármesterrel, a lengyel részről jelen volt prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet, dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló, dr. Rónayné Słaba Ewa az OLÖ elnöke és Wesolowski Korinna a Bem József LKE elnöke.

Az emléktábla avatás után a CSiR-nél virágokat helyeztek el a Popiełuszko utcai emléktáblánál (XXI. kerület).

Jerzy Popiełuszko atya 1947. szeptember 14-én Okopa faluban született Marianna és Władysław gyermekeként. 1954-től Suchowolában tanult, itt érettségizett, később a varsói Keresztelő Szent János Metropolita Szemináriumba került. Papként többek között fiatalokkal és egészségügyi dolgozókkal foglalkozott, a dolgozó emberek lelkipásztora volt. A Szolidaritás megalakulása után az ellenzék vallási vezetője lett. A varsói Żolibórzban található Szent Kostka Szaniszló templomban tartott szentmiséket a hazáért. A hadiállapot 1981 december 13-ai bevezetése után az államvédelem és az állami rendőrség rendszeresen zaklatta és megfigyelte. 1984. október 18-án az államvédelem emberei elhurcolták, megkínozták és megölték. Az atya holtteste a Visztulából került elő. Jerzy Popiełuszko atyát 2010-ben boldoggá avatták.

(b. fotó KB)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje