biglogo archivum

Október 7 és 15 között zajlanak Budapesten a 23. Lengyel Keresztény Kulturális Napok, amelyek október 7-én kezdődtek Józef Skrzek orgona hangversenyévela Szent István bazilikában, október 8-án pedig Andrzej Nowobilski atya vezetésével, valamint Dionizy Jedynak, Marian Krystek és Krzysztof Grzelak atyák koncelebrálásával ünnepi szentmisét mutattak be a Lengyel Templomban.

Hagyományosan a Lengyel Keresztény Kulturális Napok keretében adják át a Wincenty Danek díjakat. Idén október 8-án a Szent Adalbert Egyesület elnöke -  Molnár Sagun Monika nyilvánosan kihirdette a díjazottak nevét, akik: dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló, Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára, Józes Nowobilski atya – a Krakkói Érseki Múzeum igazgatója és Herendi Grażyna, a Szent Adalbert Egyesület tagja.

A W. Danek emlékérmeket két személy vette át személyesen a szentmise keretében: dr. Csúcs Lászlóné Halina, aki szerkesztőségünknek elmondta, hogy „a díjat a templom felújításában és fenntartásában végzett munkájáért kapta, amely az ő temploma is, és ebből szemszögből nézve az általam – polóniai szervezetkben, önkormányzatokban vagy a parlamentben - betöltött polóniai funkciók tükrében kijelenthetem, hogy kötelességemnek érzem az magyarországi egyetlen lengyel templom feletti gondoskodást, amelyet nagy örömmel és lelkesedéssel végzek, amely sikereket – meg kell, hogy mondjam – nem tudtam volna véghez vinni, ha nincsenek azok az emberek, akik együttműködtek velem. Kérem engedjék meg, hogy legalább néhányukat említsem meg, akikkel a legrégebb óta – legalább 15 éve - és a legszorosabban működtem együtt a templom ügyében, pl. az erre vonatkozó koncepció kidolgozásához kötődik Bożena Bogdańska-Szadai szerkesztő. Lengyel részről ezekben a munkákban sokat segített nekem – a már elhunyt -  Andrzej Przewoźnik, Roman Kowalski egykori konzul és nagykövet, a magyar kormány részéről többek között Nagyiványi Zoltán, Szászfalvi László, Latorcai Csaba és Soltész Miklós. Hősies helytállásukért külön kiemelném templomunk papjait: Zbigniew Czerniak és Krzysztof Grzelak atyákat. Úgy gondolom, hogy a közeljövőben – 15 év után – ismét fel kell újítani az orgonát és a Rákoskeresztúri temetőben a lengyel parcellát. A vágyam, amely esetében úgy gondolom, hogy támogatásra számíthatok a magyar kormány részéről egy újabb lengyel templom felépítése, de ez már az utánunk következők feladata lesz” – tette hozzá Csúcs Halina.

Személyesen vette át a W. Danek emlékérmet Andrzej Nowobilski atya is, aki többek között elmondta: „A díj odaítélése nagyon meglepett engem és nagy megtiszteltetés nekem. A Magyarországi Lengyel Katolikusok Egyesületével már sok éve együttműködök, közös kapcsolattartónk Małgorzata Soboltyński, aki gyűjteményünk darabjaiból kiállításokat szervez Budapesten és közreműködik magyar művészek krakkói kiállításinak megszervezésében is. A budapesti Lengyel Templommal fennálló kapcsolatom a 90-es évek elejére nyúlik vissza, amikor az atyák segítséget kértek tőlem a templom renoválásához (az első akkori renováláshoz), a templombelső freskóit akkor újították meg először, ezután pedig elmélyült a kapcsolatom a Szent Adalbert Egyesülettel.”

A Lengyel Templomban megtartott ünnepség után megnyitották a Krakkói Érseki Múzeummal közösen előkészített „Szent Albert testvér halálának 100.évfordulója” című kiállítást. Bevezető beszédet mondott Andrzej Józef Nowobilski atya, a Krakkói Érseki Múzeum igazgatója.

A Lengyel Templomban és a Lengyel Házban megtartott ünnepségeken jelen volt Marcin Sokołowski konzul és dr. Rónayné Słaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke. Az esemény szervezői a Szent Adalbert Egyesület és a Lengyel Perszonális Plébánia voltak.

(szerk. és fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje