biglogo archivum

Október 12-én a 23. Lengyel Keresztény Kulturális Napok keretében a budapesti Hadtörténeti Múzeumban megtartották az Országos Lengyel Önkormányzat és a Szent Adalbert Egyesület által rendezett „Lengyelország és Magyarország történelmi szerepe a keresztény Európa védelmében Árpád-házi Szent Lászlótól napjainkig” című konferenciát, amelyet dr. Rónayné Słaba Ewa – az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke nyitott meg és amelyet prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet, valamint Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára vezetett be.

Az államtitkár úrnak ünnepélyesen átadták a Wincenty Danek atya emlékérmet. A konferencián jelen volt prof. dr. hab. Andrzej Dzięga érsek atya, a konferencia moderátorai pedig prof. dr. hab. Arkadiusz Adamczyk és Molnár Imre voltak. Bevezető téziseket mondott és „Lengyelország és Magyarország történelmi szerepe a keresztény Európa védelmében a múltban és jelenleg” címmel előadást tartott dr. Konrad Sutarski, dr. Molnár Imre pedig a „Keresztény hivatás és önazonosság a középkori Magyarországon. Gondolatok a „Kereszténység védőbástyája” fogalomkör tartalmi összetevőiről” címmel tartott előadást. Prof. dr. hab. Major Balázs a „Magyarország és a szentföldi keresztes hadjáratokról” értekezett, prof. dr hab. Krzysztof Bracha pedig a XIII. századi lengyelországi tatárjárásról beszélt. Dr. Fodor Pál „Az iszlám második támadása Európa ellen: az Oszmán Birodalom terjeszkedése a Balkánon, Magyarországon és Lengyelországban (1350–1683)” címmel tartott előadást, dr. hab. Anna Odrzywolska-Kidawa pedig „Antemurale. Lengyelország és Magyarország küzdelmei a mohamedán második Európa-elleni nyomulással” címmel adta elő referátumát. Dr. Radosław Kubicki „Az orosz állam területi és politikai fejlődése, különös tekintettel a Nyugat felé történő nyomulására a kora újkori időktől a XX. századig. A pravoszláv egyház szerepe és a Harmadik Róma koncepciója Oroszországban” címmel, prof. dr. hab. Arkadiusz Adamczyk pedig „Két totalitarizmus ellen. Lengyelek és magyarok a haza és a vallás védelmében (1918–1990)” címmel tartott előadást. Dr. Varga Endre László előadása „A kommunista és a náci totalitarizmus agressziója Európa és ezen belül Lengyelország és Magyarország ellen. E két ország ellenállási szerepe” címet, dr. Salamon Konrád előadása pedig „A II. világháború utáni keresztény Európa megtámadása a kommunizmus és a harmadik totalitárius rendszer – a globalizmus – által.  Az iszlám harmadik nyomulása. Magyarország és Lengyelország védelmi szerepe” címet viselte. Dr. Adrian Mitręga „Lengyel–magyar együttműködés Európa keresztény azonosságának védelmében a XX. és XXI. század fordulóján”  címmel tartott előadást. A konferencián felszólalt még Joanna Urbańska, Buskó András, valamint Tadeusz Pilat – A Külhoni Lengyelekért Európai Unió elnöke, aki javaslatot tett arra, hogy a jövő évi konferencia több európai ország képviselőinek részvételével nemzetközi szintű legyen. 

A konferenciát Molnárné Sagun Monika – a Szent Adalbert Egyesület elnöke összegezte és zárta le. Beszédében kiemelte, hogy a szekularizáció a világ legnagyobb veszélyforrása. A konferencia vendégei között jelen volt dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, dr. Várnai Dorota, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat elnöke, vendégek Lengyelországból, a magyarországi Bem József LKE és a Szent Adalbert Egyesület képviselői, a polónia és magyarországi szimpatizánsaik és hallgatók az ELTE-ről. 

A konferencia szervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Parlamentarizmus Kutatóintézet, a Jan Kochanowski Egyetem Nemzetközi Politika és Biztonság Intézete és a magyarországi Lengyel Közművelődési Központ támogatta. Amint az elhangzott – az alakuló Wacław Felczak Alapítvánnyal együttműködve - jövőre várható a konferencia folytatása.

  

(b.ford. BE)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje