biglogo archivum

Idén ünnepeljük Lengyelország függetlenségének a 99. évfordulóját. November 11-én megemlékezünk a függetlenség atyjairól, ezen a napon elgondolkodunk a függetlenséghez vezető különféle utakon.

Lengyelország függetlenségének elnyerésével egyidőben megszűnt létezni az 1000 éves lengyel-magyar határ. A két nemzet kulturális kapcsolatai az 1920-as évek második felében kezdtek élénkülni, amiért 1933-ban pedig Józef Piłsudski marsall mellszobrát adományozták Horthy Miklós kormányzónak és amelyet a budai várban helyeztek el; a mellszobor a II. világháború idején sajnos elpusztult. Piłsudski személye ismert, népszerű volt a Duna mentén lakóknak.  1935 május 12-én halálának hírére Magyarország szerte gyászmiséket tartottak. Az ünnepségeken a legmagasabb rangú állami tisztviselők voltak jelen, a Mátyás templomban pedig egy szimbolikus ravatalt állítottak neki. Még abban az évben Buda egyik utcája felvette Piłsudski nevét. Egy évvel később, 1936. május 24-én ebben az utcában állítottak emléktáblát ennek a kiváló lengyel államférfinak, az emléktábla a II. világháború idején súlyosan megrongálódott, ugyanakkor csodával határos módon a rajta lévő lengyel sas csodálatosan megmaradt. 1950 körül az utca neve megváltozott, ma itt található az Apor Vilmos tér. 1944-ig a lengyel telepesek képviselői rendszeresen itt tartottak megemlékezést. A hely a következő 45 évben feledésbe merült, 1989 óta pedig újból megemlékezéseket tartanak itt. 1993-ban az emléktáblát felújították és minden évben Lengyelország Függetlenségének Napján fejet hajtanak a Híres Vezér előtt is.

A Lengyelország Függetlenségének Napja alkalmából megtartott – és a Bem József LKE, valamint a XII. kerületi LNÖ szervezésében megtartott - ünnepségsorozat az Apor Vilmos téren kezdődött. A megemlékezésen jelen voltak a lengyel diplomácia képviselői: prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet a feleségével, Marcin Sokołowski konzul, dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló, dr. Rónayné Słaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, lengyel önkormányzatok – a fővárosi, a kerületi és a miskolci önkormányzatok képviselői, a magyarországi polóniai intézmények, valamint a Szent Adalbert Egyesület képviselői, a Wysocki Lengyel Történelmi Rekonstrukciójának Lengyel-Magyar Egyesülete, de érkeztek a lengyel iskolákból, a média képviselői is jelen voltak, valamint magánszemélyek. A megemlékezésen jelen volt és imát mondott Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

Ezután a megemlékezők a fehér-piros vonattal átmentek a villa Líviába, ahol a a XII. kerületi LNÖ egy érdekes bemutatót tartott az általuk kiadott Lengyel-magyar irodalmi szakácskönyvről, amelynek a szerzője Agnieszka Janiec-Nyitrai és Nyitrai Zoltán, ugyanakkor a bemutató résztvevői jótékonysági alapon 85.000 Forinttal támogatták a  budapesti Lengyel Templomot. A jó hangulatú és színvonalasan megszervezett találkozót lengyel és magyar ételekből tartott kóstoló zárta. A jól sikerült függetlenség napi ünnepségsorozat házigazdája a XII. kerületi LNÖ elnöke és a Bem József LKE elnökhelyettese Nyitrai Zoltán volt.

(b., fotó Pál B.) 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje