biglogo archivum

2017. december 1-én a budapesti Lengyel Nagykövetségen Staisław Karczewski, a Lengyel Szenátus elnöke Latorcai Csaba miniszternek átadta a Lengyel Köztársaság Érdemeiért Tiszti Kereszt kitüntetést.

Latorcai az utóbbi években az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkáraként a nemzetiségi ügyekért felelt, később pedig a Miniszterelnöki Kancellárián a társadalmi ügyekért és a örökség védelemért. A pozícióváltás után továbbra is támogatta a polóniai szervezeteket.

„A lengyel nemzet és a Lengyel Köztársaság képviselőiként különösen hálásak vagyunk a Magyarországon élő lengyelekért tett erőfeszítésekért.” – fejtette ki a laudáció alatt az ünnepségen Jerzy Snopek lengyel nagykövet. Megjegyezte, hogy Latorcai támogatta a lengyel projekteket, amelyeket a polónia bejelentett; mindemellett baráti viszonyt tanúsított a lengyel ügyekben. „Az ilyen embereknek köszönhetően – mint amilyen Latorcai Csaba – a mindennapokban is ráébredhetünk, hogy a lengyel-magyar barátság az nem csak egy üres szlogen, hanem maga a valóság.”- tette hozzá.

Karczewski elnökúr köszönetet mondott Latorcainak ezért a munkáért, de köszönetett mondott a magyar kormánynak, a magyar önkormányzatoknak a polónia és a Magyarországon élő lengyelek támogatásáért. Értékelésében megjegyezte, hogy hazánkban bánnak a legjobban a lengyelekkel. Kiemelte, hogy ez az, ami még inkább közelebb hoz minket és barátságunkat szorosabbá teszi.

A Szentátus delegációja részt vett Budapesten a visegrádi országok vezetőinek csúcstalálkozóján. A magyarországi látogatás alkalmából a szenátus elnöke számos találkozót szervezett a polóniával.

(forrás: www.senat.gov.pl fot. R.Kolasa)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje