biglogo archivum

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Közeledik április 08-a, a választások napja. A Magyarországon honos történelmi nemzetiségeknek ismét lehetőségük van szószólót juttatni az Országgyűlésbe.

Nekünk, lengyeleknek nagyon fontos a megfelelő részvétel a választáson! Ehhez szükséges, hogy a lengyelség tagjai a lengyel nemzetiségi listára szavazzanak.

A regisztráció az első lépés ahhoz, hogy segítse a jelöltet, aki képviselni fogja Önt és az egész lengyelséget a Parlamentben. Amennyiben Ön magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár és a lengyel nemzetiséghez tartozik, lehetősége van kérni, hogy a központi névjegyzékben kerüljön feltüntetésre a nemzetiséghez tartozása.

Fentiek mellett kérelmezheti azt is, hogy az országgyűlési képviselők választásán nemzetiségi választópolgárként szavazhasson, így pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat.

A kérelmet benyújthatja online a Nemzeti Választási Iroda honlapján az alábbi linkre kattintva: (https://kerelem.valasztas.hu/vareg/MagyarCimKerelemInditasa.xhtml ) vagy

személyesen vagy levélben is a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodában. Az ön lakcíme szerinti választási irodát megtalálja az alábbi linkre kattintva:http://www.valasztas.hu/elerhetosegek

A kérelemben feltüntetett személyes adatainak meg kell egyezniük az Ön lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal, ellenkező esetben kérelmét elutasítják.

A kérelemben nyilatkoznia kell arról, hogy (1) melyik nemzetiséghez tartozik. Ha az országgyűlési választásokon is nemzetiségi választópolgárként kíván szavazni (2), a kérelemben ezt is meg kell jelölnie.

Nagyon fontos, hogy a kérelem (formanyomtatvány) B rovatában kérje, hogy a nemzetiségi regisztrációjának hatálya az országgyűlési választásokra is kiterjedjen. Csak ebben az esetben vehet részt az országgyűlési választáson nemzetiségi választópolgárként, és – az egyéni jelöltek mellett – az Országos Lengyel Önkormányzat által állított listára szavazhat a pártlista helyett.

Bármikor kérheti nemzetiségi hovatartozásának törlését, és az országgyűlési választásra vonatkozó nyilatkozatát is bármikor módosíthatja.

Tisztelettel kérek mindenkit, aki a lengyel nemzetiséghez tartozik, hogy az országgyűlési választásokra kiterjedő hatállyal regisztrálni szíveskedjen a Nemzeti Választási Irodánál.

Javaslom, hogy a regisztrációt ne hagyjuk az utolsó napokra, hogy az esetleges hibák kijavítására legyen idő. Amennyiben a regisztrációval kapcsolatban bármilyen nehézséggel találkozna, szíveskedjen hívni az OLÖ irodáját, segítünk megkeresni a megoldást.

 Forrás és további információk:  http://www.valasztas.hu/nemzetisegi-nevjegyzekbe-vetel-iranti-kerelem-benyujtasanak-szabalyai 

 

 Dr. Rónayné Slaba Ewa

OLÖ elnöke

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje