biglogo archivum

Február 11-én a budapesti Lengyel Házban a Szent Adalbert Egyesület és az itteni LKK részleg kiállítás megnyitót szervezett az örmény kereszténység témájában.

A kiállítást Hamlet Nazarjan, a Budapest XVIII. kerületi Örmény Önkormányzat elnöke nyitotta meg, az eseményen Łukasz Piasecki volt a zenei közreműködő.

Örményország főleg a keresztény hitének segítségével őrizte meg identitását. Ennek nyomán számos sziklába épített kolostor keletkezett, amelyek a jók kiépített közlekedés ellenére máig nehezen megközelíthetőek.

A kereszténység már az I. század második felében megjelent Örményországban. Az ország első tanítói Szent Bertalan és Szent Júdás Tádé apostolok voltak. A kezdeti üldözések ellenére a kereszténység hamar elterjedt és 301-ben (hagyomány szerinti dátum, egyes kutatások a dátumot 314-re teszik) Világosító Szent Gergely megkeresztelte III. Tiridatész királyt, aki a világon elsőként vezette be állami vallásként a kereszténységet. Világosító Szent Gergely megszervezte az örmény keresztény egyházat és megalapította az ecsmiadzini püspökséget (később patriarchátust). A kereszténység felvétele mély nyomot hagyott az ókori örmény kultúrában, amely komoly fejlődésnek indult.

A kiállítás megnyitót szentmise előzte meg, amelyen a Betegek Világnapja alkalmából kiszolgáltatták a betegek kenetét a Lengyel Templomban.

(b. fotó Pál B.)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje