biglogo archivum

 

Március 10-én Budapesten a Bem József Lengyel Kultúrális Egyesület egy nagyon kedves nőnapi koncertet szervezett Nőnap alkalmából, amelyen fellépett Andrzej Bator bariton hangú énekes, aki klasszikus áriákkal és népszerű romantikus darabokkal szórakoztatta a közönséget. 

Andrzej Batort  Amerika, Ausztrália és Európa baritonjaként is említik. A varsói Fryderyk Chopian Zeneakadámián végzett és egyben a híres Mira Zimińska-Sygietyńska növendéke is. A Mazowsze Ének- és Táncegyüttessel is fellépett a 70-es években. A művész olyan sztárok keze alatt nagyszerűsítette a vokális zenét mint a  Metropolitan Opera és a La Scala csillagai - Evangelina Colón és Bruno Polo. 1985-ben debütált a az amerikai Stanford Színházban Mozart  "Don Giovanni" című operájában. New Yorkban koncertezett prof. Tadeusz  Sadłowski  lengyel származású zongoraművésszel is. Pola Negra világhírű hollywoodi színésznő nagy csodálója volt   Tadeusz  Sadłowski tehetségének, Andrzej Bator pedig elénekelhette neki a  "Polskie kwiaty" (Lengyel virágok) és a  "Tango Notturno" című darabokat. Az énekes részvételével a legjelesebb események a következők voltak: 1988-ban II. János Pál pápává avatásának 10. évfordulóját ünnepelték és ebből az alkalomból gálakoncertet tartotta a new yorki Szent Patrik székesegyházban, 1992-ben Amerika felfedezésének 500. évfordulójának alkalmából gálakoncertet tartottak a new yorki Del Barrio Színházban, 1992-ben ENSZ gálakoncert volt a világ nagyköveteinek és 2002-ben a Szűzanya képmását avatták fel, amelyet a híres Barbara Hilton festett, a festmény avatásán pedig fellépett a művész. Ignacy Paderewski medállal tüntettékk ki, amelyet az Amerikai Lengyel Veteránok Szövetségéne ítél oda. A művész számos lengyel koncertteremben és kegyhelyen is fellép. A jelenlegi a második fellépése volt a magyarországi polónia körében, amely fellépés idején elénekelte a "Fekete Madonna" című darabot is, amellyel megemlékezett a nemrég elhunyt Zofia Kárpátiról is. 

 

A bemes koncert házigazdája (a vezetőség nevében) Nagy Jakub volt. A nőnapi verset Marek Rak győri író szavalta el. Volt köszöntés, tavaszi virágok, egy pohár bor, édesség és nagyszerű légkör. Mindez pedig a Bem József LKE, a Budapest V. és XIII. kerületi LNÖ-k segítségével kelhetett életre.

 

(b. fotó Pál B.)

 

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje