biglogo archivum

Lengyelország és Magyarország történelmi barátságában különös szimbolikus jelentőséggel bír a „Népek tavasza” – hangzott el a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület által szerevezett megemlékezésen, amelyen Bem tábornok születésének a 224. évfordulóját ünnepelték.

A megemlékezésre az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcot megelőző napon kerül sor. Bem József - aki 170 évvel ezelőtt az 1848-49-es események egyik vezéralakja volt – a legrégebbi magyarországi lengyel egyesület, a Bem Egyesület patrónusa.

Az ünnepségen a Lengyel Nagykövetség képviselői – Marcin Sokołowski konzul és Tomasz Trzciński ezredes – katonai attasé mellett jelen volt dr. Rónayné Slaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, dr. Várnai Dorota, a Fővárosi Lengyel Önkormányzat elnöke, képviseltette magát a budapesti VIII., XII. és XIII. kerületi LNÖ; polóniai szervezetek is jelen voltak: a Szent Adalbert Egyesület és  a Bem József LKE, a Magyar Végzősök Egyesülete – a Katonai Akadémia (WAT) diákjainak küldöttei, mindkét lengyel iskola és a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum képviselői is. Az ünnepség házigazdája Nyitrai Zoltán, a Bem József LKE elnök-helyettese volt, beszédet mondott dr. Rónayné Słaba Ewa, az OLÖ elnöke. Az ünnepségen közreműködött a J. Wysocki Lengyel Történelmi Légió Rekonstrukciójának Lengyel-Magyar Egyesülete, és a krakkói Eduard van Beschi Hagyományörző Tüzér Egyesület. Jelen volt a polónia és lengyel vendégek, akik március 15-én részt vesznek Magyarország nemzeti ünnepségén.    

(b. fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje