biglogo archivum


A kiskunhalasi Szent Péter és Szent Pál apostolok főplébánia június 28. és július 1. között a Szent Péter - napok eseménysorozattal emlékezik meg a templom búcsújáról. A jeles alkalom kapcsán Kiskunhalasra látogat Jerzy Snopek nagykövet és a városba érkezik a lengyelországi Nowy Saczból (Újszandec) az Antiochiai Szent Margit bazilikában őrzött kegykép körmenetben hordozható másolata.

A csütörtökön kezdődő ünnepsorozat első eseménye Ft. Hozdik Zsolt tiszteletbeli kanonok, plébános, érseki tanácsos hálaadó szentmiséje pappá szentelésének 22. évfordulóján június 28-án 18:30 órakor.

Június 29-én, pénteken 18:30 órakor a templombúcsú ünnepnapján Dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek mutat be ünnepélyes szentmisét, ennek keretében szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A szentmise előtt 17:30 órakor érkezik meg az alsóvárosi templomhoz a lengyelországi testvérvárosból, Nowy Saczból (Újszandec) az Antiochiai Szent Margit bazilikában őrzött Jézus színeváltozását ábrázoló kegykép körmenetben hordozható másolata. A lengyel bazilikában őrzött kegyképhez számos csodás gyógyulás köthető és története is legendás. A kép első eredetije mintegy 2000 éves, a legendárium alapján Szent Lukács festménye. Az újszandecben őrzött kép ennek egyik másolata. A 13. század óta őrzik szandecben. A története alapján Vencel király orosz vidékről kapta és Magyarország felé tartott vele, de a menet a mai szandec vidékén éjszakázott. Másnap reggel induláskor a képet szállító kocsi megrekedt, nem tudták elvontatni, pedig lovakat és marhákat is állíttattak a kocsi elé. Egy ferences szerzetes kibontatta a kocsin levő képet és imádsága közben azt az utasítást kapta, hogy a kép maradjon ott és emeljenek egy templomot.
A képet a bazilika plébánosa, Ks. Dr. Jerzy Jurkiewciz prépost és a bazilika kórusa kíséri.

Július 1-jén, vasárnap 10:00 órakor Ks. Dr. Jerzy Jurkiewicz prépost, az újszandeci bazilika plébánosa a templombúcsúra emlékezve mutat be lengyel nyelvű szentmisét Kiskunhalason. A szentmisét, melyen közreműködik a bazilika kórusa, a kegyképpel a templom körül tartott körmenet zárja. Az ünnepi szentmisén az idén 25 éves testvérvárosi kapcsolat évfordulójára való tekintettel jelen lesz Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.  Újszandecet az egyházi mellett hivatalos delegáció is képviseli, melyet a képviselő-testület elnöke, Janusz Kwiatkowski vezetésével. A nagykövet a lengyel vendégekkel a nap folyamán a világhírű halasi csipke otthonába, a Csipkeházba és a Thorma János Múzeumba is ellátogat.
A bazilika kórusa évtizedek óta díszíti az egyházi liturgiát és a nemzeti ünnepeket. A kórus Olaszország, Franciaország, Ausztria, Szlovákia, Horvátország után most Kiskunhalason és a szegedi dómban énekel.
Az énekkar június 30-án szombaton 18:00 órakor kezdődő szentmisén a szegedi dómban énekel, míg július 2-án hétfőn a budapesti Szent István bazilikába és a Mátyás templomba látogatnak.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje