biglogo archivum

Augusztus 31-én Balatonbogláron, a II. világháború kitörése 79. évfordulóját megelőző napon a helyi önkormányzat, a Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és az Országos Lengyel Önkormányzat megemlékező ünnepséget szervezett Balatonbogláron; ez is bizonyítja a lengyelek és a magyarok közötti mély barátságot.

A második világháború kitörését követően több, mint 100.000 lengyel menekült érkezett Magyarországra, akik előtt Teleki Pál megnyitotta a határokat, a németek 1944-es megszállásáig több, mint 600 tanuló szerzett képesítést. Az ünnepség díszvendégei – a Bem József LKE és a Polonia Nova Egyesület képviselői, a magyarországi lengyel önkormányzatok képviselői, Małgorzata Soboltynski – az OLÖ mb. elnöke mellett – Jerzy Snopek lengyel nagykövet és dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló  voltak. Az ünnepség szentmisével kezdődött a helyi katolikus templomban, virágokat helyeztek el a lengyel emlékhelyeknél, az egykori lengyel iskola épületében – a mai Varga Béla Kulturális Központban „Lengyel emlékezés” címmel találkozót szerveztek, amelyen a boglarczykok leszármazottai meséltek elődeik sorsáról – Gurgul professzor fia, Andrzej Gurgul, valamint Maria Gurgul, illetve Lucyna Latała-Ziemba, aki egy II. világháború idején Boglárra érkezett család leszármazottja. Géczy Csaba, egy lengyel menekült hölgy fia és Jeszenszky Géza egykori külügyminiszter felesége, Edit is jelen volt; ő id. Antall József – a II. világháború idején egykori magyar királyi menekültügyi kormánymegbízott unokája.

A város polgármestere Mészáros Miklós ismertette a jelenlévőkkel a balatonboglári Lengyel-Magyar Barátság Parkjának létrejöttét a lengyel és magyar városokért , amelyet 2006-ban avattak fel a Lengyel-Magyar Barátság Napján.

A témában több információ olvasható a következő internetes oldalon:

https://dzieje.pl/aktualnosci/wegry-uroczystosci-poswiecone-uczniom-b-polskiej-szkoly-w-balatonboglar  

 

(szerk. fotó KW)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje