biglogo archivum

Szeptember 26-án felavatták Józef Piłsudski marsall szobrát a XII. kerületi Csörsz utcánál található parkban. Az avató ünnepségen jelen volt Marek Kuchciński, a Lengyel Sejm elnöke és Kövér László házelnök, valamint Latorcai János. Jelen volt még Jerzy Snopek lengyel nagykövet, az ünnepség házigazdája Pokorni Zoltán – XII. kerületi polgármester volt. 

Michał Wiśnios alkotása a Lengyel Sejm adománya a magyaroknak attól a Lengyelországtól, amely idén ünnepli függetlensége elnyerésének 100. évfordulóját; az ünnepség a Lengyel Nagykövetség támogatásával jöhetett létre.

Az ötletgazda és budapesti a Piłsudski szobor állításának a kezdeményezője a a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület és a XII. kerületi Lengyel Önkormányzat volt.

Az ünnepségen jelen volt az itteni polónia is, közöttük dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, dr. Csúcs Lászlóné Halina, Małgorzata Soboltyński, az Országos Lengyel Önkormányzat elnökhelyettese, Wesolowski Korinna, a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület elnöke, Monika Molnár, a Szent Adalbert Egyesület elnöke, Krzysztof Grzelak, a Lengyel Perszonális Plébánia Plébánosa, lengyel önkormányzati munkatársak, a Lengyel Légió, valamint a polóniai intézmények és a média képviselői.

Mindkét parlament elnöke beszédében utalt az 1920-as évre, amikor a szovjet támadások folyamán a magyarok segítséget küldtek a lengyeleknek, 1918-ban Magyarország az elsők között ismerte el hivatalosan is Lengyelországot; küldtek egy levelet Józef Piłsudski kormányzónak, hogy támogatásukat biztosítják Lengyelország számára a nemzetközi porondon.

(b., fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje