biglogo archivum

A lengyel függetlenség fennállásának 100. éves évfordulója alkalmából 16 éves korig szeretettel várják a fiatalokat és gyerekeket a VIII. Nemzetközi Ifjúsági- és Gyermek Művészeti Vetélkedőre, amelynek címe: „A szabadság bennünk van! Büszkék vagyunk a függetlenségünkre”. 

Az esemény fővédnöke a nemzeti kulturális- és örökségi miniszter lesz. A rendezvényre az egész világról érkeznek polóniai fiatalok és gyerekek.

A vetélkedőt a II. János Pál Kincstári Alapítvány szervezte a „A Kincstáriak a független Lengyelországért az ország 100 éves függetlenségének alkalmából és a Kincstáriak fennállásának 100 éves évfordulója” nevű alkotói projekt keretében.

A vetélkedő címe Szent  II. János Pál – az alapítvány védőszentjének - tanításához fűződik, aki rendkívüli szeretettel kötődött hazájához. A szent pápa a következőket mondta honfitársainak: „Lengyelország egy rendkívüli édesanya. Történelme során számos nehézsége volt, különösen az elmúlt 1000 évben. egy olyan édesanya, aki sokat szenvedett és aki most is szenved, ezért is nagyon nagy szeretetet igényel.” A lengyel pápa többször is hangsúlyozta, hogy egy erős, független ország felépítésében mekkora szerepe van az értékekre épülő nemzeti identitásnak, a haza történelme ismeretének és azon elődeink tapasztalatainak, akik évszázadokon át a függetlenség elnyerésére törekedtek, ennek a függetlenségnek örülhetünk ma is és erre a felépített Lengyelországra lehetünk büszkék. Szent II. János Pál azonban többször hangsúlyozta, hogy „A szabadság nem csak adva van, hanem fel is van adva nekünk”, ezt nekünk ápolnunk, óvnunk kell úgy, hogy a jövő nemzedékek számára is fennmaradhasson.

Ezen eszmék által vezérelve azt szeretnénk, hogy a vetélkedő résztvevői művészi alkotásikon keresztül fejezzék ki hazaszeretetüket, csodálatukat Lengyelország történelme és nagy alakjai iránt és fejezzék ki a nemzeti jelképek iránti tiszteletüket: a fehér-piros lobogó és a fehér sas felé.

Gyermekeinkkel együtt ünnepeljük független hazánkat.

Tisztelettel:

Michał Dworski

A vetélkedő szabályai

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje