biglogo archivum

Ezzel a címmel szervezett november 30-án tudományos konferenciát a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál teremben az Országos Lengyel Önkormányzat és a magyarországi Szent Adalbert Egyesület dr. Rónayné Słaba Ewa nemzetiségi szószóló közreműködésével és a Wacław Felczak Alapítvány előkészítésével.

A konferencia Lengyelország függetlenségének 100 éves évfordulója alkalmából került megrendezésre. Az „Emlékezet és identitás” című konferencia a tavalyi történelmi konferencia folytatása volt. A vendégeket a házigazdák nevében Őszi Sándor, a szervezők nevében Molnárné Sagun Monika – a Szent Adalbert Egyesület elnöke, valamint dr. Karol Biernacki, a W. Felczak Alapítvány elnöke köszöntötte.

A konferenciát prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet nyitotta meg, aki a keresztény értékek megőrzésére hívta fel a jelenlévők figyelmét. A konferencia levezető elnöke Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója volt.

Az előadók kijelentették, hogy a konferencia célja útmutatás a jövőre nézve Európának és az európai társadalmaknak: Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi kapcsolatokért felelős Államtitkárságának főosztályvezetője „A kereszténység szerepe a magyar nemzeti identitás építésében” című előadása a magyar állam kereszténységének alakulásáról és a nemzetiségek jelenlegi helyzetéről, valamint a külhonban élő magyar kisebbségekről szólt. Prof. Jan Żaryn lengyel szenátor és akadémiai tanár „A katolikus egyház szerepe Lengyelország függetlenségének visszaszerzésében” című előadásában arról beszélt, hogy a kereszténység nem a lengyelségnek egy hozzáadott tulajdonsága, hanem a lengyelség értelme és egyben elválaszthatatlan jelzője, ugyanis az ország felosztásának idején a kereszténységen alapuló identitás segített a lengyelség megőrzésében. Dr. Soós Attila Viktor, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának bizottsági tagja „II. János Pál pápa kapcsolata Magyarországgal diktatúrában és demokráciában” című előadásában II. János Pál eszméinek tudományra kifejtett hatásáról beszélt. Ezen a vonalon haladt tovább „II. János Pál öröksége és a mai Európa” című előadásával Marek Jurek európai parlamenti képviselő. Dagmar Babčanová volt vatikáni szlovák nagykövet előadását „A Visegrádi Négyek és a remény Európa keresztény arcának megőrzése” címen tartotta; előadásával visszautalt a konferencia elején elhangzott témára, azaz Közép-Európa szerepére Európa jövőjének alakulásában. Az utolsó előadást Grzegorz Górny író tartotta „A lengyel és a közép-európai fenomén” címmel.

A konferencia vendégei között jelen volt dr. Csúcs Lászlóné Halina egykori és dr. Rónayné Słaba Ewa jelenlegi nemzetiségi szószóló, Bátori Zsolt, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Wesolowski Korinna, a Bem József LKE elnöke, Molnárné Sagun Monika, a Szent Adalbert Egyesület elnöke, valamint a kerületi és vidéki lengyel önkormányzatok képviselői. A konferencia az Emberi Erőforrások Minisztériuma Bem József LKE által továbbított forrásaiból került megrendezésre.

(szerk. a KD-K infó alapján, fotó: Buskó A.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje