biglogo archivum

2019. január 26-án a Hungária Hotelben megrendezték, az immár hagyományos Lengyel Bált, amelyen a lengyel közösségek, valamint a magyarországi lengyel szervezetek tagjai vettek részt. A bál fővédnöke Jerzy Snopek nagykövet és Tarlós István, Budapest főpolgármestere volt.

A bál házigazdája Bátori Zsolt, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke volt, aki köszöntötte az est díszvendégeit: Marcin Sokołowski konzult, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószólót, dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárt, dr. Szalay-Bobroviczky Alexandra főpolgármester helyettest, Joanna Urbańska-t, a Lengyel Intézet igazgatóját, valamint Krzysztof Grzelak atyát, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosát. Jelen voltak a nemzetiségi önkormányzatok vezetői, a dunamenti térségekben dolgozó lengyelek, valamint az ország számos pontjának polóniai lakója, akik Budapestről, Dunaújvárosból, Veszprémből, Szolnokról, Tatabányáról érkeztek, de érkeztek vendégek Ausztráliából és Szlovákiából is. Több, mint 200 fő volt jelen a bálon.

A hivatalos köszöntők után remek szórakozás volt, amely a hagyományokhoz megfelelően a polonezzel kezdődött, amelyet a Budapest XVIII. kerületi Polonez Együttes vezetett fel. A zenét a lengyel Kárpátaljáról érkezett Kwarta Czyste'y együttes szolgáltatta. Az est műsorvezetője Katarzyna Desbordes-Korcsev volt. Megválasztották a bál királynőjét és királyát, akik Julia Chrzanowska és  Andrzej Polak lettek. Az est egyik legkiemelkedőbb eseménye a tombola sorsolás volt, amelynek bevételét – mintegy 300.000 Ft-t - a Balatonkeresztúron 17 éve balesetet szenvedett lengyel zarándokok emlékére emelt emlékmű felújítására és bővítésére fordítják.

(b., fotó Buskó A.) 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje