biglogo archivum

Február 17-én a Lengyel Közművelődési Központ Óhegy utcai részlege, valamint Katowice városa – a VI. lengyelországi régiók bemutatkozása keretében – szeretettel várt az érdeklődőket „Katowice városának promóciójára”; a program keretében Adam Łęski – Katowice városának külső promóciós programvezető előkészítésében bemutatták Katowice városát, a bemutató keretében pedig részleteket vetítettek a „Kötődés erősebb, mint az idő” című Beata Netz riportanyag kiállítás anyagából. Beata Netz volt a katowicei Feliks Netz Lengyel-Magyar Szalon ötletgazdája.

A promóció egy nagyon fontos momentuma volt a „Paweł Steller- élet és munkásság”című kiállítás megnyitója. Ewa Liszka a Katowice Történeti Múzeum – Paweł Steller Grafikai Osztályának senior vezetője tartotta meg a kiállítás bevezetőjét, amelyen a művész 60 munkája tekinthető meg.

Paweł Steller (1895–1974) 1925-1974-ig élt és alkotott Katowicében. Kiváló grafikus művész volt, aki számos alkotó művészeti ágban volt jártas, többek között fametszetben, rajzban, linómetszetben, litográfiában, fémtechnikákban, valamint pasztell-, olaj- és akvarell festészetben. Elismerést vívott ki a hazai és külföldi művészeti körökben. Munkáit a nagy presztízzsel bíró párizsi, paduai, római, berlini, londoni, athéni, philadelphiai, new yorki, chicagói, ottawai és lengyelországi kiállításokon is bemutatták. A francia sajtó a művészt a „lengyel Dürernek” , a lengyel sajtó pedig a sziléziai Skoczylas (a híres lengyel XX. század eleji metszetkészítő artista)  címmel méltatta a művészt.

Paweł Steller hosszú éveken át, mint a pedagógus dolgozott a Sziléziai Tudományos Intézetben, esti otthoni magániskolájában pedig rajzot tanított. Kurzusokat tartott a tanároknak és a grafikai szektor munkatársainak is.

Stanisław Ligońnyal együtt a Sziléziai Hivatásos Művészi Egyesület társalapítója volt 1929-ben és 2 évvel később tagja volt a katowicei Sziléziai Művészeti-Irodalmi Egyesületnek.

Paweł Steller több, mint 10500 művet hagyott az utókorra, ebben, 243 fametszet, több, mint 1000 akvarell, több száz ceruzás és tintás rajz, könyv projekt és illusztráció, több naptár és alkalmi nyomtatvány található. 

„A kiállításon megtekinthető a művész gyűjteményének egy része, amely a Katowicei Történeti Múzeum tulajdona – főleg fametszetek láthatók, amelyek nagy hírnevet, valamint számos bel- és külföldi díjat hoztak az artistának” – olvasható a múzeum honlapján. A művészeti esten fellépett Joanna Stasińska szaxofonos és Sylwester Sośniak duettje, akik külön erre az estre készített műsorral érkeztek.

A kiállítás megnyitón a polónia és a polonofilok mellett jelen volt Marcin Sokołowski konzul és Krzysztof Grzelak atya, a LPP plébánosa. Az est házigazdája Monika Molnár, az LKK igazgatója és a Szent Adalbert Egyesület elnöke volt. Volt egy regionális helyi ízek és lengyel-magyar finomságok asztala is.

A „Paweł Steller- élet és munkásság” című kiállítás március végéig megtekinthető a budapesti Lengyel Házban (1103 Budapest,  Óhegy utca 11).

A Katowicéről szóló rádiós műsor március 2-án lesz hallható a Lengyel Magazinban (873 kHz) vagy a mediaklikk.hu weboldalon, a műsor látható lesz a Rondó című televíziós műsorban is.

(b., fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje