biglogo archivum

Az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület februárban megtartotta évi rendes közgyűlését, ahol elfogadtuk a tavalyi év szakmai és pénzügyi beszámolóját, valamint megbeszéltük a 2019. évi terveket.

A beszámoló természetesen olvasható a honlapunkon (www.erdlemke.hu), ahogy az idei terveink is. Utóbbi persze még nem végleges, mert egyeztetés alatt állnak az őszi rendezvények.

A 2018. évről néhány gondolat. Alkalmazkodtunk az aktualitásokhoz, a nemzeti ünnepi évfordulóhoz, de a könyvmegjelenésekhez is. Tavasszal bemutattuk Kovács István: Érdek és szeretet c. könyvét.  Tartalmi programjaink egyik fontos eseménye volt a Mátyás-emlékév, erre az időszakra emlékeztünk Dr.  Tringli István előadásával, április 25-én Egy szentéletű lengyel herceg magyarországi kalandja. Kázmér herceg háborúja Mátyás király ellen címmel

Bemutattuk a Magyar emlékhelyek Lengyelországban című könyvet a szerzők, szerkesztők (Dr. Kovács István és Dr. Mitrovits Miklós) közreműködésével. 

Július 23-én az érdi II. Lajos emlékműnél tartottunk megemlékezést egy szentmisével, az önkormányzat képviseletével.

Könyvbemutató keretében Erik Bazylczuk (lengyel diák, aki részt vett az októberi forradalomban) könyvéről beszélt Piotr Kruza, Magyarországon élő lengyel fordító.

November 14-én emlékeztünk meg Lengyelország nemzeti ünnepéről, Mitrovits Miklós tartott előadást, illetve könyvbemutatót.

Két tanulmányúton vettünk részt. Az egyik májusban a Délvidékre, Tiszaszentmiklósra vezetett, ahol néhány száz lengyel származású ember él. Velük és a helyi magyarokkal is találkoztunk, nagy élmény volt a program, a 3 templom meglátogatása. Emellett megnéztük Szabadkát és Zentát is.

A szokásos lengyelországi tanulmányutunk Lengyelországban ismét egy jelentős magyar kapcsolatokkal rendelkező vidékre vezetett: Tarnów, Kielce vidékére.  A 46 résztvevő tartalmas, jó hangulatú útról számolhat be. Megemlékeztünk Szent Imrétől, Bem Józsefről, Petőfitől, de olyan helyeken is jártunk, ahol nem sok magyar fordul meg.

Részt vettünk a nemzeti ünnepeken, de a lengyel vonatkozású megemlékezéseken is. A Katyni emlékműnél koszorúztak néhányan, valamint id. Antall József és Baló Zoltán sírjánál tartott megemlékezésen vett részt néhány tagunk. Megtartottuk a főbb vallási ünnepeket. Néhányan  képviseltük az egyesületet az egyéb országos rendezvényeken is.

 Az egyesület kommunikációjában sokat jelentett az önálló honlap. www.erdlemke.hu. A levelezőlistát továbbra is működtetjük. A helyi újság és tv, néha az országos lengyel lap, a polonia.hu is közli híreinket. Facebook-oldalunk is jól működik, ezzel is nyilvánossá téve tevékenységünket.

Kívánom, hogy minden lengyel vonatkozású egyesület így működjön, ilyen lelkes magyarokkal, akiket valóban érdekel a lengyel történelem, a lengyel kultúra!

Bazsóné Megyes Klára elnök

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje