biglogo archivum

Április 12-én Budapest III. Kerületének Önkormányzata és az itteni Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a katyńi vérengzés 79. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak a Katyńi Mártírok Parkjában.

A megemlékezésen jelen voltak a magyar kormány képviselői, lengyel diplomaták és Małgorzata Radwan-Vass a Lengyel Nagykövetség Politikai-Közgazdasági Osztályának a vezetője, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Małgorzata Soboltynski az OLÖ elnök-helyettese és dr. Várnai Dorota a FLÖ elnöke. A legrégebbi lengyel szervezetek nevében jelen volt Wesolowski Korinna, aki a Bem J. LKE és az Óbudai LÖ elnöke és Monika Molnár, a Szent Adalbert Egyesület elnöke, rajtuk kívül képviseltette magát az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület, a lengyel WAT magyar végzőseinek egyesülete, Budapest III. kerület civil szervezetei és iskolások. A varsói Bemowo kerületből delegáciü érkezett, amelyet Urszula Kierzkowska polgármester vezetett.

Óbuda polgármestere, Bús Balázs beszédében elhangzott: „A második világháború után Európa mély csendbe merült... a kommunista gyilkosságok szégyenteljes és néma csendjébe. Lehet, hogy furcsán hangzik, de ennek a csöndnek a vasfüggöny mindkét oldalán örültek. A náci gyilkosokkal ellentétben a kommunista gyilkosokra nem sújtott le a nemzetközi igazságszolgáltatás, amely vágyott a jogállamiságra. A gyilkosok szép csendben mentek el, mi meg a katyńi erdő árnyékában állván nem értjük, miért nem követte a kommunista gyilkosságokat egy a nácikat elítélő nürnbergihez hasonló per. Attól tartunk, hogy erre a kérdésre nem kapunk választ. A „Szovjet erőszak” történelmi fejezet még mindig nem zárult le, a katyńi erdő pedig kísért.” Ezután megjegyezte: „2010 óta a megemlékezéseinknek kettős jelentősége van. A smolenski légi katasztrófa személyesen érintett minket. A balesetben 96 ember vesztette életét, köztük volt Andrzej Przewoźnik is, aki a nemzeti emlékhelyekért felelős kormánybizottság tagja volt. Többek között az ő közbenjárására született ez az emlékhely is. Lehet, hogy ezek nem nagy szavak, ha azt mondom, hogy Andrzej Przewoźnik nem csak egy partner volt, hanem barát is”.

2017 óta Budapest III. kerületében, az óbudai Árpád Gimnázium oldalán, nem messze a katyńi kereszttől és emléktáblától található a lengyel-magyar barátság fáradhatatlan alakjának, a Lengyel Nemzeti Harc és Mártíromság Tanácsa titkárának, Andrzejowi Przewoźniknak az emléktáblája. „A mai napon együtt vagyunk itt és anyanyelveinken beszélünk. Azért vagyunk itt, hogy a rosszat legyőzzük és elnyerjük a hőn áhított szabadságot. Kedves Barátaim, ezen a helyen szeretnék tiszta szívből köszönetet mondani nektek. Azért, hogy Óbudán – Budapest III. kerületében megemlékeztünk és a mai napig megemlékezünk a kiontott lengyel vérről. Meg vagyok győződve arról, hogy ez az emlékezés továbbra is megmarad. Kedves testvéreim, éljen a szabad Magyarország és éljen a szabad Lengyelország!”

Ezekkel a szavakkal zárta szavait az óbudai katyńi szobornál Urszula Kierzkowska, Varsó Bemowo kerületének polgármestere.

Az imát Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa vezette fel. Ezután a Magyar Honvédség díszőrségével ünnepélyes koszorúzás és mécses gyújtás volt. Megemlékeztünk!

(b., fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje