biglogo archivum

A SzLNÖ 2017. évben határozta el egy derenki lengyel kemence építését az önkormányzati tájház udvarán, annál is inkább mivel a ház egyik része lengyel tájházként működik. Elkezdődött a kutatás milyen volt a lengyel kemence, idősebbek emlékeznek, hogy nem volt különbség a magyar, és a derenki lengyel kemencék között.

A kemencés mester korrektül a megadott időre elkészítette, mely időpont viszont hideg őszi napokra esett, ezért is történt most tavasszal a kemencének az átadása. A lengyel kemence avatásán részt vett Szögliget polgármestere, Szögligetért Baráti Kör elnöke, katolikus, és ref. egyházi vezetők.
Az SzLNÖ elnöke ünnepi beszédében szólt arról, hogy szükség volt erre a lengyel kemencére, mert nem csak rendezvényekre, hanem családi, baráti összejövetelekre is alkalmas. Ezen túlmenően üzenete is van, hogy meg kell őrizni derenki értékeinket, egyébként feledésbe merülnek derenki étkezési hagyományaink.
Természetesen a kemence szentelése, áldása sem maradhatott el, melyet Bukovenszki Zoltán atya végzett el. Közös imádkozás, éneklés után hagyományos derenki kemencés étkek finomságok kóstolása következett.
Az avatási ünnepség után, a vendégek a BOSZI előadását tekintették meg. Egy tartalmas szép tavaszi nappal sikerült a SzLNÖ jó hírnevét öregbíteni Szögligeten

Szögligeti Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat (SzLNÖ)
2019. április 27.

( Fotó és szöveg: Bubenkó Gábor SzLNÖ elnök )

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje