biglogo archivum

Május 12-én a budapesti Lengyel Házban bemutatták Milan Fiala cseh festőművész kiállítását; a művész a kiállítás megnyitóján a következőket mondta: „Érdeklődésem Marek Grechuta munkássága iránt 1973-ban kezdődött. Egyetemistaként az ún. OHP-brigádban dolgoztam, az első fizetésemből pedig gramofont vettem. Sajnos nem voltak lemezeim, csak néhány holnappal később, amikor a nagymamámnál nyaraltam a morvai Magyarhradisban (Uherskě Hradiště), bementem egy régi kis boltba és vettem 3 lemezt. Az egyik Marek Grechuta „Korowód” című lemeze volt.

Előtte életemben soha nem hallottam. A dalok cseh fordításban hangzottak el és Salomon cseh festő képei jelentek meg az illusztrációkban. Azóta folyamatosan inspirálnak Marek Grechuta művei. A zenéje és a szöveg számomra kitűnő, a dalok időfelettisége mindig meghökkent. Zsenialitása előtti tisztelgésem jeléül elhatároztam, hogy a dalai alapján egy festményciklust készítek. Mindegyik kép 80x80-as, vagyis négyzetes elrendezésű, ez pedig a gramofon lemezt szimbolizálja. Mindegyik képen megtalálható Marek Grechuta képmása életének különböző szakaszaiból.”

A képek először kerülnek bemutatásra Magyarországon és Budapesten, a kiállítás képei június végéig láthatóak, „Az én Grechutám” című ciklus képei pedig a következő címet viselik: 1 – A napok, amelyeket nem ismerünk, 2 – Kék malom, 3 – Mi világunk, 4 – Megóvni az elmúlástól, 5 – Menjünk, 6 – Te vagy az, ó Tavasz, 7 – Remélem meghallod a segélykiáltást, 8 – Tehát ez nem így van, 9 – Ne játszadozz, 10. Kavalkád, amely különleges módon lett megfestve, 2018-ban mutatták be Krakkóban a Grechuta Fesztiválon, amelyet a „Pod Baranami” Pincemoziban tartottak. A Milan Fiala munkásságához a bevezetőt a katowiceii Ewa Liszka tartotta, Jiri Neduha cseh vokalista pedig zeneileg közreműködött. Az Óhegy utca 11. alatti LKK részleg által szervezett eseményen jelen voltak csehek, lengyelek és magyarok is, tehát egy krakkói grechuitai légkörrel átitatott Visegrádi találkozó volt a polóniai Budapesten, amelyet átjárt a cseh humor.

(b., fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje