biglogo archivum

2019. május 9-én a budapesti Lengyel Nagykövetségen prof. Jerzy Snopek nagykövet lengyel kitüntetéseket adott át magyar állampolgároknak.

Kiss-Rigó László püspök a Lengyel Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét, Juhász Tünde és Kakas Béla pedig a Lengyel Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Az átadó ünnepségen jelen volt Latorcai János – az Országgyűlés elnök-helyettese a feleségével, a lengyel diplomácia részéről dr. Karol Biernacki Csongrád megye tiszteletbeli konzulja, a lengyel önkormányzatokat pedig Bátori Zsolt, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke képviselte. A vendégek között jelen volt még Korinna Wesolowski , a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület elnöke.

Kiss-Rigó László atya 2006 óta vezeti a Szeged-Csanádi Egyházmegyét. Az egyházmegye vezetőjében meg lehetett ismerni Lengyelország és a lengyelek barátját. Szorosan együttműködik a Lengyel Köztársaság szegedi konzulátusával. Több lengyel-magyar kezdeményezés védnöke volt, az egyik legfontosabb a „Katyni oratórium” volt, amelynek ősbemutatója a szegedi dómban volt. Ezen kívül a lengyel-magyar kapcsolatok híres pártfogója. Juhász Tünde magyar jogász, önkormányzati munkatárs és civil aktivista. 2011 óta folyamatosan a Csongrád megyei adminisztráció vezetőjeként dolgozik, ezen kívül rendkívüli szimpátiával van Lengyelország és a lengyelek iránt. Számos lengyel-magyar együttműködési projekt kezdeményezője, ötletgazdája és pártfogója. Kakas Béla önkormányzati munkatárs 2014 óta a szegedi székhelyű Csongrádi Megyei Közgyűlés elnöke. Számos Lengyelországgal és lengyelséggel kapcsolatos kezdeményezésben működött együtt a szegedi Lengyel Konzulátussal. Az ő közreműködése nélkül nem lehetett volna végrehajtani számos, Lengyelországot, valamint az ország híres szülötteit, a lengyel történelem és kultúra nagy alakjait népszerűsítő projektet.

(szerk. fotó Budapesti Lengyel Nagykövetség)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje