biglogo archivum

Nyolc éve határozta el tizennégy isaszegi és gödöllői polgár – a Történelmi Vitézi Rend tagjai és házastársaik –, hogy keresztény és nemzeti elvek mentén megalakítják a Tóth Árpád Nemzeti Társaskört.

Öt esztendővel ezelőtt, az alapító tagok, civil elismerést hoztak létre, amelyet évente egy alkalommal (a névadó születésnapja időszakában) adományoznak. Olyan jeles személyiségek munkáját szeretnék díjazni ezzel, akik hosszabb időtartamban kifejtett tevékenységükkel szolgálták városunkat, éspedig a Társaskörünk alapelveinek megfelelő szellemiséggel.

Dr. Dürr Sándor ny. diplomata az Isaszegi Múzeumbarátok Köre tagja kapta a 2019. évi Tóth Árpád Díjat.  Igazi isaszegi lokálpatrióta, annak ellenére, hogy a szomszédságban, Pécelen született. Sándor már iskolásként találkozott isaszegi gyermekekkel is a helyi erdőtelepítésen. Középiskolás korában a Postaforgalmi Technikumból az isaszegi postára járt nyári gyakorlatra. A jogi egyetem elvégzése után 1971-től két évig Isaszegen állt munkába a nagyközségi tanácsnál, mint igazgatási csoportvezető. 1971-ben lett a Múzeumbarátok Körének tagja, 1973-ig az elnöke, később elnökségi tagja. A lengyel történelemmel és kultúrával 1972-ben, Isaszegen került kapcsolatba. Ebben az időben derült ki, hogy az 1849. április 6-i csatában Józef Wysocki ezredes parancsnoksága alatt részt vett a Lengyel Légió is. Id. Szathmáry Zoltánnal és Domszky Pállal ekkor kezdték el szervezni Isaszegen a „Magyar-Lengyel Történelmi Napokat”. Kezdeményezésükre került a légióra emlékező emléktábla a mai városháza és a református templom falára, felépült az ismeretlen lengyel katona síremléke a Katonapallagon és emeltek Wysocki-szobrot a fővárosi Múzeumkertben. A rendszerváltozás után Sándorék igyekeztek újra föléleszteni a régi barátság szellemét: a Múzeumbaráti Kör keretében ő is résztvevője és szervezője volt az isaszegi rendezvényeknek. Diplomataként sem feledkezett meg Isaszegről: a település jó hírnevét folyamatosan terjesztette Lengyelországban, közbenjárására 2000-ben és 2001-ben isaszegi gyerekek, mint hivatalos magyar delegációként képviselték Magyarországot a lengyelországi Karlinóban megrendezett Gyermeki Alkotások Fesztiválján, a Balti-tenger mellett az Európai Uniós csatlakozást népszerűsítő művészeti fesztiválon. Első varsói magyar konzulként az ő nevéhez fűződik annak a kezdeményezése, hogy Divéky Adorján történész, varsói és debreceni egyetemi tanár nevét vegye fel a lengyel főváros hétvégi magyar iskolája. Dr. Dürr Sándor konzulként,1993-ban Varsóból  történelmi konferenciát szervezett az isaszegi Öregtemplomban, „Együtt a szabadságért 1848-49” címmel neves magyar és lengyel történészeket, polonistákat bevonva. 2010 - 2014 között az igen népszerű „Witaj Maj, Piękny Maj” - Légy üdvözölve gyönyörű május címmel megrendezett isaszegi Lengyel délutánok is Dr. Dürr Sándor szervező munkáját dicsérik. A díjátadón Hollós Máté zeneszerző, Tóth Árpád költő unokája volt jelen.

A fenti érdemek alapján a Tóth Árpád Nemzeti Társaskör 2019-ben a márciusban 75. életévét betöltött Dr. Dürr Sándor úr közel öt évtizedes teljesítményét ismerte el Tóth Árpád emlékéremmel.

(Szerkesztve Dr. v. Székely András Bertalan, laudációja alapján.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje