biglogo archivum

Május 21-én a budapesti Uránia Filmszínházban ünepélyes keretek között átadták az idei „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjakat. Ünnepi nyitóbeszédet mondott dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes és Soltész Miklós miniszterelnökségi egyházi- és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a 13 díjazott között pedig megtalálható Trojan Tünde.

Az ünnepségen jelen volt több nagykövet is, többek között a szerb, szlovén, horvát, valamint prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet, az ünnepségre eljöttek a nemzetiségi szószólók és a nemzetiségi önkormányzati elnökök is, valamint nemzetiségi intézményi igazgatók. Az Uránia termét kitöltötte a szlovák, bolgár, horvát, lengyel, német, roma, román, ruszin, szerb és szlovén vendégek serege.

Trojan Tünde lengyel-magyar családban született és nőtt fel. Édesapjától Marian Trojan grafikusművésztől örökölte a számára természetes kétkulturájúságot. Egerben született, a középiskolát is itt végezte. Egyetemi tanulmányait a krakkói Jagelló Egyetem Színházi Szakán végezte. Pályafutása Krakkóban kezdődött. Tíz év lengyelországi tartózkodás után  visszajött Magyarországra, először Füzesabonyban, majd Budapesten lakott. Dolgozott a Lengyel Intézetben, 1998 óta pedig a Magyar Rádió lengyel szerkesztőjeként tevékenykedik, mint a heti „Lengyel Magazin” szerkesztőtársa. Hét éve a „Rondó” című televíziós magazin lengyel szerkesztő munkatársa. 2007 óta a „Határtalanul Exkluzív” című ciklikus írás szerzője a „Głos Polonii” negyedéves folyóiratban. A színház különösen közel áll hozzá, jelenleg együttműködik a Nemzetiségi Színházzal. Tolmácsként is dolgozik.

A  „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjat 2005 óta ítélik oda egyéni személyeknek és egyesületeknek – szervezetknek, amelyek a 13 Parlament által elismert nemzetiségből kerülnek ki.  Azok kaphatják ezt a díjat, akiknek különösen nagy érdemeket szereztek a magyarországi nemzetiségek kultúrájának gazdagításában.

(b., fotó Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje