biglogo archivum

Ezen a napon emlékeznek meg a II. világháború kitörésének 80. évfordulójáról; a nap alkalmából számos megemlékezést tartanak ország szerte, többek között Tatán. Szeptember 1-én az Almási utcánál található temetőben a Broś család és Bartosovszky Viktor sírjánál a helyi polónia részvételével megemlékezést rendezett a Bem J. LKE helyi részlege és az itteni lengyel önkormányzat.

A szél lengette falombok alatt helyezték el a virágaikat és gyújtották meg mécseseiket a megemlékezők, ezzel is emléket állítottak a Lengyel Hadsereg – 18. gyalogsági ezred „dr. Kościuszkowa” alakulata századosának, Tadeusz Kulczyckinek, Jan Bolesław Kulczyckinek, a 22. „Ułanów” ezred hadnagyának, valamint Bartosovszky Viktornak, a lengyel-magyar közösségek legismertebb honvédjének, a fehér egyenruhás katonának, akinek itt található a borostyánnal benőtt síremléke.

Bartosovszky Viktor 1909-ben született a mai Szlovákia területén található Nyusztyán. Apai ágon lengyel volt. 1932-ig Magyarországon élt, tanulmányait Sopronban végezte, hivatását tekintve erdész mérnök és geodéta volt. Anyanyelve magyar volt. Munkája miatt Lengyelországba utazott, ismerte a lengyel nyelvet és megszerezte a lengyel állampolgárságot is, így nem volt akadálya a letelepedésnek sem. A Żeleński grófok uradalmi intézője volt a Jordanów melletti Wysokában. 1939-ben belépett a hadseregbe és a mai Kárpátalja területén magyar földre lépett. Magyar fölfön nősült és itt telepedett le végleg, 1949 óta Tatán lakott, itt élt 1977-ben bekövetkezett haláláig; az Almási utcai temetőben temették el. Bartosovszky Viktorról a 114. sz. Głos Polonii újságban lehet többet olvasni.

(inf. GP-B, fotó arch. Tatai LNÖ)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje