biglogo archivum

 

 

szeptember 18-án a Lengyel Nagykövetség és a Budapesti Főpolgármesteri Hivatal a lengyel menekültek Magyarországra érkezésének 80. évfordulója alkalmából ünnepséget szervezett Henryk Sławik és id. Antall József szobránál.

Henryk Sławik és id. Antall József a második világháború idején a lengyel menekülteket segítették. A lengyel menekültek 1939. szeptember 18-án érkeztek meg a magyar határhoz. Sokan közülük életükben először hagyta el a hazáját. Ország szerte 141 katonai és 114 civil menekülttábort alakítottak ki. 
Henryk Sławik és id. Antall József szobra egy szimbolikus hely, amely összehozza az embereket és rámutat azokra az értékekre, amelyekért az életüket áldozták. Mindkét hősről és emberi értékeikről hosszú időre elfeledkeztek mindkét országban; olyan értékeket képviseltek, mint a hazaszeretet, nemeslelkűség, a szabadság szeretete, valamint a meggyőződés, hogy minden ember értékes a maga tekintetében és az a bátorság, amelyet semmivel sem lehet helyettesíteni.

Az ünnepségen részt vettek Budapest Önkormányzatának képviselői dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes vezetésével, a budapesti Lengyel Nagykövetség akkreditált képviselői, köztük prof. Jerzy Snopek nagykövet és Marcin Sokołowski konzul, Małgorzata Radwan-Vass – a nagykövetség Politikai-Közgazdasági Osztályának a vezetője, Tomasz Trzciński katonai attasé, a lengyel légierő ezredese, valamint Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója. A varsói Kulturális és Nemzeti Örökségi Minisztériumot Jolatna Miśkowiec és Jerzy Patajsa képviselte. A polóniai civil szervezetek is jelen voltak az ünnepségen: a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület Wesolowski Korinna elnök vezetésével és a Szent Adalbert Egyesület Monika Molnár vezetésével. A nagykövetség és az OLÖ mellett működő lengyel iskolákat az igazgatók képviselték – Beata Mondowicz és Lang Anna. A Fővárosi Lengyel Ökormányzatot Abrusán Györgyné elnök-helyettes képviselte. Jelen voltak a III., VIII., XI. és a XVII. kerületi, valamint a székesfehérvári és az esztergomi lengyel önkormányzatok képviselői.

A pados szobor 2017-ben lett elhelyezve a Budapest XI. kerületi dunaparti Goldman György téren. A műemléket Władysław Dudek készítette a varsói szobor másolataként. A műemlék a padon az asztal mellett tárgyaló Sławikot és Antallt mutatja. A szoborállítás kezdeményezője a varsói és a budapesti Henryk Sławik és Antall József Szoborállítási Építészeti Bizottsága volt. A bizottság két társelnöke a magyarországi lengyel nagykövet és Grzegorz Łubczyk, a Henryk Sławik Emlékezet és Munkásság Egyesület alelnöke.

(inf. saját fotó Pál B.)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje