biglogo archivum

Szeptember 28-án 15 éves jubileumát ünnepelte a Lengyel nyelvoktató Nemzetiségi Iskola. Az óbudai Társaskör Kultúrházban találkoztak a szülők, a gyerekek és a tanárok, a Magyar Kormány képviselői és önkormányzati képviselők Bátori Zsolt, az Országos Lengyel Önkormányzat elnökének vezetésével.

Az ünnepségen jelen volt Hanka Gałązka, a Wspólnota Polska Egyesület országos tanácsának elnöke, aki átadta az iskolának a Wspólnota Polska bronz medálját. A Polóniai Világkongresszust dr. Jolanta Tatara képviselte. Eljöttek a helyi lengyel civil szervezetek, köztük a két legrégebbi szervezet – a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület és a Szent Adalbert Egyesület képviselői is. Jelen voltak az iskola keletkezésének legfontosabb személyiségei, többek között Rónay Ewa parlamenti szószóló. Az ünnepséget jelenlétével megtisztelte prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet és felesége. Hivatalos beszédek hangzottak el és felolvasták Agata Kornhauser-Duda lengyel köztársasági elnök feleségének levelét is. Tanulói esküt tettek az elsősök, az idősebb gyerekek pedig műsorral készültek az alkalomra; erre az eseményre érkezett Lengyelországból az itteni gyerekek számára már jól ismert „Bemolek és Wiolinka”. Nem volt hiány ünnepi jókívánságokban, virágokban és köszönetmondásokban sem, ezen kívül pedig születésnapi torta is volt.

Az idei tanévben az LNNI-nek 185 tanulója van Magyarország egész területén. Az iskola 2004. szeptemberében kezdte meg működését a „vasárnapi iskolai rendszer” átalakításával. Ezek már több, mint 20 éve működtek Magyarországon. Kezdetben a Bem József Lengyel Kulturális Egyesülete alatt működtek, 1997 után pedig az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat vette át őket; az Önkormányzat kezdeményezésére alapították később az iskolát. Szórványos rendszerű iskolai rendszert alakítottak ki budapesti székhellyel, a tanulók a fővároson kívül vidéki településeken található telephelyeken is tanulhatnak. A Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola kiegészítő iskolai státusszal bír, amely a nemzetiségi törvény alapján a magyar oktatási rendszerre támaszkodik. Az iskolában a lengyel nyelvet, mint anyanyelvet és mint idegen nyelvet is tanulhatják a diákok. Általános iskolai (1-8) és középiskolai (9-12) szinten is tanítják a lengyel nyelvet és a lengyel országismeretet. A magyar közoktatási törvénynek megfelelően kiegészítő programmal működik az iskola. Az iskolában megszerzett érdemjegyeket a magyar iskolai rendszer elismeri, a jegyek bekerülnek a magyar bizonyítványokba is. Ezen kívül a magyar nyelvet érettségi tárgyként is elismerik. Az iskola 2010-ben átvehette a köztársasági elnök által odaítélt Nemzetiségekért Díjat. A Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola jelenlegi igazgatója Lang Anna.

(b.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje