biglogo archivum

Az idei Kulturális Napok mottója egy idézet a zsidókhoz írt levélből: „Hogy lelketekben megfáradva el ne csüggedjetek.” Olyan időket élünk, amelyekben sok a feszültség, nagyon sok a stresszes helyzet, mind Európában, mind a világon. A keresztény kultúra lehet hatással arra, hogy az ember a valóságot másként élje meg.

Vasárnap szentmisét mutattak be Wiesław Lechowicz püspök atya – a Lengyel Püspöki Konferencia Lengyel Emigrátus Lelkipásztor Szolgálatának a küldötte vezetésével. A püspök atyát a Szent Adalbert Egyesület és a Lengyel Perszonális Plébánia a Wincenty Danek atya díjjal tüntette ki, a díjat Romana Magyar is átvehette. A misén közreműködött a helyi egyházközség Szent Kinga kórusa.

A Lengyel Házban megnyitották a nagyon érdekesnek ígérkező „Podhalei Madonnák” kiállítást, amely a lengyelországi  ún. „Vörös Kúria” gyűjteményének részét képezi. A zakopanei Vörös Kúria Kulturális Központ által 2019-ben meghirdetett verseny – folytatva az elmúlt évek hagyományait – remek betekintést ad az üvegfestészet jelenlegi helyzetére. A pályázat aktuális témája a „Podhalei Madonnák”. A lengyelországi vallásosság egyik legfontosabbjaként megjelenő Mária kultusz a góráloknál különös jelentőséggel bír. A verseny témája nem csak a már hagyományos Mária ábrázolásokat keltette életre, hanem olyan bensőségesebb ábrázolások is megjelentek, amelyekben megjelenik az anyaság. Számos Madonna vonásai a mai nőkre hasonlítanak. Az ábrázolásoknál megjelenő díszítő motívumok esetében a régió inspirációja magas fokú kreativitásban jelenik meg. Zakopanéból érkeztek vendégek: Marta Walczak Stasiowska művésznő a Vörös Kúriából, Małgorzata Wnuk és Paulina Peciak, a városi Kulturális Osztályt pedig Joanna Staszak és Katarzyna Stachoń Groblowy képviselte. A kiállítást idén október végéig lehet megtekinteni a budapesti Lengyel Házban. A kiállítást tényleg érdemes megtekinteni, közben pedig lelkileg is fel lehet töltődni.

A XXV. LKKN második napján mind a szentmisén, mind a kiállítás megnyitóján jelen voltak lengyel diplomáciai vezetők, lengyel önkormányzatok, valamint a legrégebbi helyi lengyel szervezet, a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület, valamint a Wspólnota Polska Egyesület képviselői és a helyi lengyelség.

Kedden folytatódik a XXV. LKKN, amely folyamán bemutatják Michał Kondrat rendezésében a „Szeretet és irgalom” című filmet, amely Szent Faustina nővérről szól, a rá következő napon pedig lezajlik a Magyarországon szolgálatot teljesítő lengyel papok és szerzetes rendi apácák találkozója. A litván-lengyel unió 450. éves évfordulója alkalmából csütörtökön hallható lesz a “Litvánia megkeresztelkedésétől a perszonálunión át az Európai Unióig” című előadás. Október 13-án 10.30-kor Bogdan Renusz, a Krisztusrendi Atyák tartományfőnöke vezetésével szentmisét mutatnak be. A rendezvény október 14-én hétfőn ér véget a Nemzeti Színházban, ahol Marcin Kwaśny rendezésében bemutatják a „Fiam Maximilián” című darabot; a nézőknek lehetőség nyílik a rendezővel való találkozásra.

A Kulturális Napokat a Miniszterelnökség, a budapesti Lengyel Nagykövetség, a Keleten Élő Lengyelek Megsegítéséért Alapítvány, a Lengyel Közművelődési Központ és magyarországi lengyel önkormányzatok támogatták.

(b., fotó: Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje