biglogo archivum

 

Február 2-án Budapesten a Mindenkor Segítő Szűz templomában elkezdődött a  Częstochowai Szűz képmásának peregrinációja, amely – a szeptemberben megtartandó Eucharisztikus Világkongresszust megelőzően bejárja a magyarországi központi lengyel helyeket.

A peregrinációs út ötletgazdája dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló. Az ünnepi szentmisén részt vett prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet a feleségével, valamint Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója. A kegykép mintegy 40 magyarországi templomba látogat el.

Február 2-án a katolikus egyház Urunk bemutatását ünnepli. Mária és József ezen a napon mutatta be elsőszülött fiukat, Jézust a jeruzsálemi templomban. A lengyel népi hagyomány szerint ezen a napon ünneplik Gyertyaszentelő Boldogasszonyt. Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa Szent Balázs püspök – a torokbetegségekben szenvedők patrónusának emléknapján megszentelte a gyertyákat és Balázs áldás is volt.

Február 2-án tartják ünnepli a katolikus egyház a Megszentelt Élet Napját is, amelyet 1997-ben Szent II. János Pál hívott életre azzal a céllal, hogy az egyház ilyenkor jobban mélyedjen el az Úrnak szentelt életünk adományain.

( b. fotó © Pál B.) 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje