biglogo archivum

Tisztelt Hölgyeim, Uraim!

A május nekünk lengyeleknek különös jelentőséggel bír. Ebben a hónapban ünnepeljük az Alkotmány Napját, a Lengyel Köztársaság Lobogójának Napját, a Külhoni Polónia és Lengyelek Napját, valamint a II. világháború befejezését. 

Egy májusi nap Karol Wojtyła, a lengyel pápa életében is különös jelentőséggel bír. Májusban volt ugyanis a születésnapja. Karol Wojtyła személyisége és élete – amellyel nagy hatást gyakorolt egyes emberekre – megváltoztatta a történelem alakulását. Ma, születése napjának 100. évfordulóján, amikor már múlt időben beszélünk és írunk, nagyon aktuálisak George Weigel amerikai író és teológus szavai, amelyek II. János Pál „Świadek nadziei” (A reménység tanúja) című önéletrajzi könyvében olvashatók:

Nekem úgy tűnik, hogy emlékének a legméltóbb megőrzése ebből az alkalomból olyan módon érhető el, ha nem történelmi személyként gondolunk rá, e helyett inkább úgy kéne rá gondolni, mint akinek a tanítása óriási hatással van az egyházra és a társadalomra még 15 évvel a halála után is.

Amikor 8 éves voltam, súlyos vakbél gyulladással kerültem kórházba. Fájdalom, magas láz, így hát a műtőasztal várt rám. Amikor kezdtem magamhoz térni az altatásból, a kórteremben tartózkodó hölgyek mind imádkoztak. Éjszaka volt, de senki sem aludt. Bár édesanyám nem volt mellettem, mégis rendkívüli biztonság érzetem volt és éreztem azt a szeretetet, amely átölelt. Egy ideig azt is gondoltam, hogy értem imádkoznak. Halk suttogást és könyörgést véltem hallani.

Kiderült, hogy május 13-án, a II. János Pál elleni merénylet napján történt mindez akkor, amikor olyan sokan mind egy emberként imádkoztak az életéért. Ez a május 13. örökké az emlékezetemben marad. Az együttérzés és a szolidaritás olyan volt, mint a beteg ágya melletti szekrényen található lámba meleg fénye.

Marzena Jagielska

Szerkesztőség: az újság teljes terjedelmében olvasható honlapunkon a „Média” fülre kattintva.

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje