biglogo archivum

Kedves Olvasó!

Bár a koronavírus járvány miatti rendkívüli helyzetet megszüntették, annak következményei mind a mai napig érzékelhetőek mindennapjainkban. Az idén nyáron elmaradnak a fesztiválok; bár gyülekezni már lehet, a résztvevők száma azonban nem lépheti át az 500 főt. Ha nem is létezne ilyen létszám limit, akkor is mindenki tisztában van azzal, hogy a rendezvények és kulturális események megszervezése rendkívül idő- és munkaigényes.

Nem találkozhatunk a minden évben, Szent László Napon megrendezésre kerülő Polónia Napra. Az ünnepség az Országos Lengyel Önkormányzat által megállapított személyeknek szóló díjátadásra és a szentmise megtartására korlátozódik. Mit lehet tenni? A héten egyesíteni kéne erőinket egy jelképes gesztus erejéig és tegyünk lengyel zászlót az ablakainkba, valamint tűzzünk ki lengyel nemzeti színű kokárdát?

2020 júniusában emlékeznek meg a Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára. Ez a nap 10 éve a Nemzeti Összetartozás Napja nevet viseli. Ebből az alkalomból az Alkotmány utca és a Kossuth tér találkozásánál, a Steindl Imre projekt keretében létrehozták a Trianon emlékművet. A tér felől  egy 100 méteres rámpa vezet lefelé az emlékmű középpontja felé, amely a Batthyány örökmécses csodálatos gránit tömbje. Az oldalfalakon olvasható -az akkori néven - annak a több, mint 12.000 településnek a neve, amelyet a Magyar Királyság területén írtak össze 1913-ban. Bár a Nemzeti Összetartozás Emlékműve elkészült, a június 4-i átadási ünnepséget a koronavírus járvány miatt elhalasztották. A Historia (Történelem) című  résznél arról olvashatunk, hogy a magyarok számára ez a seb miért nem tud begyógyulni.

Hosszú várakozást követően az idén tavasszal megjelent Mitrovits Miklós, a legújabb kori lengyel történész Tiltott kapcsolat (Zakazane kontakty) című könyve, amelynek bemutatóját a szerző, Pálfalvy Lajos és Demszky Gábor részvételével a budapesti Kispolszki sörözőben tartották. A könyvbemutatóról szóló beszámolót a Kronika/Krónika rovatban, a leírást pedig a Kultura – Książki rovatban lehet olvasni.

A legvégén szeretném felhívni figyelmedet Andrzej Polak 25 éves munkásságára, amelyet közösségünkben fejt ki annak javára. 25 éve folyamatosan dokumentálja a magyarországi lengyelség eseményeit. Szinte minden filmje elérhető lesz a Lengyel Kutatóintézet és Múzeumban. Kérem olvassa el mindenki a Zoom fejezetben a fáradhatatlan Nagy Alicja által, vele készített interjút.

Marzena Jagielska

 Polonia Węgierska főszerkesztője

A szerkesztőségtől: az újság teljes terjedelmében olvasható a Média fülben.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje