biglogo archivum

„90-30-20- A magyarországi Lengyel Perszonális Plébánia kapta a Szent László díjat.

Június 27-én Budapesten megtartották a Magyarországi Lengyelség napját, amelyet az Országos Lengyel Önkormányzat szervezett; ez a nap egybeesik Szent László névnapjával – Szent László 1996 óta a magyarországi lengyelek védőszentje.

Az idei ünnepség más jellegű volt, mint az eddig megszokott; a visszafogott ünneplés forgatókönyve ugyanis a koronavírus járvány miatt hozott intézkedésekből következik. Szombaton az Országház Delegációs termében megtartották az idei OLÖ díjátadó ünnepséget. A díjazottakon kívül az ünnepségen részt vett prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet a feleségével, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Andrzej Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség Konzuli Osztályának a vezetője, Dominika Teske, valamint az OLÖ és intézményeinek vezetősége.

A Szent László díjat az idén a Lengyel Perszonális Plébániának ítélte az Országos Lengyel Önkormányzat. A Kőbányán található Lengyel Templomunk a 90-es évek óta a lengyelség legnhűségesebb bástyája. Itt mindig törekedtek a lengyel nemzeti hagyományok ápolására, a lengyel nyelv megőrzésére, mindezt pedig a " Bóg-Honor-Ojczyzna" – „Isten – Méltóság – Haza” szellemiségében. 1908-ban Józef Bilczewski érsek Wincenty Danek atyát küldte Magyarországra azzal a küldetéssel, hogy szervezze meg az itteni hitéletet, építtessen egy lengyel templomot, amelyet 1930-ban, a varsói csata 10. évfordulóján szentelt fel August Hlond prímás érsek. A háború után, közel 40 évig nem végezhettek lelkipásztori munkát Magyarországon a lengyel papok, erre mindössze a rendszerváltáskor, 1989-ben kerülhetett sor. 1990-től, 30 éve a Külhoni Lengyelekért Munkálkodó Krisztus Társasága rend papjai (Krisztusiak) végzik a lelkipásztori tevékenységet. 1991 november 17. -én Magyarország prímás érseke életre eltette a Lengyel Perszonális Plébániát. 2000 óta a templomnál dolgoznak a Krisztus Király Misszionáriusai lengyel apácarend nővérei. Gyermek- és ifjúsági korosztályúaknak tartanak hittant, idősekkel foglalkoznak, valamint a Lengyel Háznál szombati óvodát működtetnek. A Lengyel Perszonális Plébánia a Magyarországon letelepedett lengyelek körében végez lelkipásztori szolgálatot, a 2020. év pedig a szimbólikus „90-30-20”-as jubileum szellemében zajlik. A LPP nevében Krzysztof Grzelak atya vette át a díjat. 

Magyarországi Lengyelekért díjban részesült Takácsné Małgorzata Katarzyna Maciejewska, aki már több, mint 30 éve aktívan tevékenykedik a helyi polóniai körökben, különösen nagy érdemei vannak a lengyel kutúra magyarországi, valamint magyar kultúra lengyelországi népszerűsítésében. 2007 óta a Polonia Nova Egyesület vezetőségi tagja, tevékenysége pedig nagyon nagy jelentőséggel bír a polóniai közösség integrációjában. Nem csak egy egyesületre korlátozódik, hanem együttműködik a Magyarországi Katolikusok Szent Adalbert Egyesületével, a lengyel iskolákkal, valamint számos nemzetiségi önkormányzattal. A lengyel kultúra magyarországi népszerűsítésével hivatásszerűen foglalkozik. A budapesti Lengyel Intézet munkatársaként dolgozik. Maria Jolanta Zemplényi szintén átvehette a Magyarországi Lengyelekért díjat. A Varsói Műszaki Egyetemen végezte tanulmányait. 1975-ben kötött házassága után Pécsre költözött, ahol a helyi lengyelségért fejtette ki tevékenységét. 1985 óta a pécsi Lengyel Klub vezetőségi tagja, 1998-tól 16 évig a Pécsi Lengyel Önkormányzat elnöke volt. 2002-ben volt először az Országos Lengyel Önkormányzat képviselője. 17 évig volt képviselő, emellett a Pénzügyi Bizottság elnöke is volt.

Magyarországi Lengyelekért díjban részesült Kraszlán István is, aki Korábban az Oktatásügyi Minisztérium, jelenleg pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságán dolgozik, mint nemzetiségi referens. Származását tekintve szlovák, aki kiválóan megérti a nemzetiségi közoktatás szükségességét. A vasárnapi iskolák létrehozásában, később pedig a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola megalakulásában segédkezett, elősegítette a vasárnapi iskolák magyar oktatási rendszerbe való integrációjának koncepcióját. Segítette a jövőbeli pedagógusok posztdiplomai képzését, az iskola épületének megépítését, valamint a nemzetiségi iskolák első tankönyveinek biztosítását.

A „Magyarországi Lengyelekért Ifjúsági Díjat” Tóth Wanda Dominika kapta. Tóth Wanda Dominika húsz évvel ezelőtt született Budapesten. Nagymamája és édesanyja révén lengyel származású. Mindkét magyarországi lengyel iskolát elvégezte. Öt éves kora óta táncol a „Polonez” Népi Táncegyüttesben, ahol jelenleg a 6-10 éves korosztálynak tart próbákat.

Rzeszówban koreográfiát tanul. 2019 óta a XVIII. Kerületi Lengyel Önkormányzat képviselője. A koronavírus járvány idején ennek az önkormányzatnak képviselőjeként társszervezőként gyűjtést rendezett az egészségügyi dolgozók számára, akik maszkokat és élelmiszert vásároltak a pénzért.

A díjakat az OLÖ elnöke Felföldi Maria és dr. Rónayné Słaba Ewa nemzetiségi szószóló adta át.

Az ünnepség keretében gratuláltak Andrzej Polaknak, aki már 25 éve a TVP Polonia tudósítója.

Az alábbiakban megtalálható egy link, amelyen az MTVA közszolgálati rádió csatornájának műsora hallható, benne meg lehet hallgatni a Krzysztof Grzelakkal, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosával június 27-én készített adást:
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-nemzetisegi/?date=2020-06-27_13-30-00&e
nddate=2020-06-27_14-10-00&ch=mr4

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje