biglogo archivum

 

A Częstochowai Szűz Mária legrégebbi, 1720-ból származó, deszkára festett budapesti másolata a pálosok által, a XVIII. század első felében emelt Egyetemi templomban, a legújabb, 2017-es kép pedig a Szent István bazilikában található, de nekünk, a Duna mellett élő lengyelek szívéhez nagyon közel áll az 1994-ből származó, Sziklatemplomban található kópia.

Ennek a szokatlan, sziklába vájt templomnak a története a múlt század elején kezdődik, amikor Pfeifer Gyula kezdeményezésére megépítették a Gellért-hegy keleti oldalánál található templomot. 1934-ben a közeli kolostorban Jasna Góráról érkezett pálos szerzetesek laktak. A II. világháború idején a templom  Częstochowai Szűz Mária kápolnájában jöttek össze istentiszteletre az akkor itt tartózkodó lengyel civil és katonai menekültek, valamint a Magyarországon internáltak, akik a Szabad és független hazába – Lengyelországba való szerencsés és miharabbi visszatérésért imádkoztak. Az akkori lelkipásztori szolgálatot Michał Zembrzuski látta el, 1939-től pedig itt, a pálosoknál volt a lengyel menekültek lelkipásztori központja, amelyet Karol Radoński wrocławi püspök atya vezetett. 1950-ben az állami vezetés itt alakította ki a Balett Intézet internátusát, a templomból pedig raktárat csináltak. A templomban megrongálódott minden oltár, miseruha és kép, köztük a Jasna Góra-i Szűz képe. A kolostor és a templom 1989-ben visszakerült az egyházhoz, a templomot 1992-ben újraszentelték és újraindultak a misézések is.

1994-ben a varsói, egykori II. világháborús menekülteket képviselő id. Antall József Lengyel-Magyar Baráti Egyesület hálája jeléül új oltárt és a Częstochowai Szűz csodálatos képének másolatát adományozta a templomnak, valamint az ezekre az időkre emlékeztető emléktáblákat helyeztek el. A koronát viselő lengyel sas szobrát  és a díszrácsot Bronisław Chromy szobrász művész – a krakkói Szépművészeti Akadémia professzora készítette, a szívében található Jasna Górai Szűz képét pedig Teresa Błaszczyk Ferences – Mária missziós nővér készítette.  

A Sziklatemplomban minden nap tartanak magyar nyelvű szentmisét, de kétszer az év folyamán lengyel szavak hangzanak el: május 26-án Anyák napján és augusztus 26-án, a Częstochowai Szűz Mária ünnepén. Ma a szentmisét Maciej Józefowicz atya és Roman Majewski pálos szerzetes atya mutatta be.

A Częstochowai Szűz Mária ünnepét 1904-ben határozta meg X. Pius pápa. Częstochowában 1384 óta található meg a Szűz Mária képe a kis Jézussal, amelyet „Fekete Madonnának” is mondanak. A pálosok ebben az évben vándoroltak Lengyelországba.

(infó: saját – BBSz – fotó: Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje