biglogo archivum

Tisztelt Hölgyeim, és Uraim,

Az idei nyár bővelkedett a különféle eseményekben, legalábbis ilyen benyomásunk volt a korábbi hónapokhoz képest. A Szent László napi ünnepség, a küngösi Szent Kinga nap és a Derenki Búcsú is meg lett tartva (Kronika rovat, sőt Budapesten fiatal lengyel zenészek részvételével még jazz koncert is volt (Kultúra, Muzyka rovat).

Egész Lengyelország készült a  varsói ütközet 100. évfordulójára. A PGN Stadionban multimédiás rendezvény  volt; az 1920. Wdzięczni Bohaterom című programot pedig a televízió is játszotta. Nagy esemény volt szintén – Sulejówban – a régen várt Piłsudski múzeum megnyitása. A Niepodległa (Független) program keretében többszáz kezdeményezést fionanszíroztak, amelyek a #Wiktoria1920 beírásával elérhetőek a böngészőben. A külföldre való tekintettel a lengyel kormány egy hat nyelven olvasható multimédiás kalauzt indított el, amely hat nyelven – köztük magyarul is – olvasható bitwa1920.gov.pl oldalon. Az állami delegációk tiszteletadásai és a koszorúzásai mellett számos rendezvény volt megtartva. A varsói Łazienki királyi parkban Polska-Węgry 1920-2020 címmel történelmi pikniket tartottak, ezzel is hálájukat fejezték ki a magyaroknak a lengyelek bolsevikok ellen vívott háborúban nyújtott segítségért (Temat miesiąca rovat); a rendezvény keretében két rövid filmet is vetítettek: Węgierska Pomoc – Bitwa Warszawska 1920 és Bracia, dziękujemy! (Magyar segítség – az 1920-as varsói csata és a Testvéreink, köszönjük!)

 Magyarországon a varsói ütközet 100.évfordulóján koszorúzással emlékeztek meg Csepelen, ahol a Weiss Manfréd Művekben lőszert és fegyvereket gyártottak a lengyeleknek. A Lengyel Kutatóintézet és Múzeum konferenciát szervezett Wojna polsko – bolszewicka w świetle stosunków polsko – węgierskich (A lengyel-bolsevik háború a lengyel-magyar viszonyok tükrében) címmel, majd megnyitották a Węgry a cud nad Wisłą (Magyarok és a visztulai csoda) című kiállítást, az erről szóló tudósítást a Polonia Węgierska szeptemberi számában helyezzük el.

A végén pedig egy örömteli hírt szeretnék megosztani, elindul ugyanis a Listy od czytelników (Olvasói levelek) című rovatunk, amely léte az Önök elköteleződésétől és párbeszéd akaratától függ. Mint főszerkesztő csak akkor fogok beleavatkozni, ha a párbeszéd nem a másik fél értékeinek elfogadásával és azok tiszteletben tartásával fog zajlani, valamint abban az esetben, ha a szóhasználat nem megfelelően fog zajlani. Gondoljunk arra, hogy a Nemzetközi Public Relations Etikai kódex akkor valósul meg ha a párbeszéd folyamán mindkét félnek egyformán joga van saját értékeinek és igazának védelmére . Csak párbeszéd folyamán tudja az ember teljes mértékben jogait és igazát érvényesíteni és szükségleteit kielégíteni, a társadalom pedig az információhoz való jogra, a szabadságra és a felelősségvállalásra épül

 

 

Marzena Jagielska

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje