biglogo archivum

Augusztus 29-én a II. világháború kitörésének 81. évfordulóját megelőzően az Országos Lengyel Önkormányzat ünnepséget szervezett, amely a lengyelek megemlékezése volt Balatonboglár felé, amely a magyarok és a lengyelke közötti barátságot jelképezi.

A II. világháború kitörése után több, mint 100 ezer lengyel menekült érkezett Magyarországra, Teleki Pál miniszterelnök pedig megnyitotta előttük a határokat. A németek 1944-es megszállásáig működő balatonboglári iskolákban nagyjából 600 diák végezte tanulmányait. 

A szombati megemlékezésen jelen volt: dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Andrzej Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség Konzuli és Lengyelségi Osztály vezetője, Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Kollár János, az OLÖ elnök helyettese, Molnár Monika, az LKK igazgatója, Mészáros Miklós, a város polgármestere, néhány környékbeli lengyel önkormányzat képviselője, valamint a helyi egyházközség hívei. 

Az ünnepség szentmisével kezdődött, amelyet Maciej Józefowicz atya és a helyi Laczkó Flórián plébános atya tartott a városi Szent Kereszt Felmagasztalása templomban; a szentmise egybekapcsolódott a Częstochowai Szűz Mária képének peregrinációjával. A szentmise után Kollár János beszámolót tartott a Varga Béla Atya Egyesület tevékenységéről. Az egyesület névadójának sírjánál, majd gróf Teleki Pál szobránál virágokat helyeztek el, ezután pedig ellátogattak a helyi volt lengyel iskola épületébe, ahol jelenleg a Lengyel-Magyar Barátság Háza Kultur Centrum helyezkedik el.

 

(inf.: saját, fotó: Pál B.)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje