biglogo archivum

Szeptember 1-én, a II. világháború kitörésének a 81. évfordulóján a lengyelek híres barátainak – id. Antall Józsefnek, Baló Zoltán ezredesnek és Utassy Lóránt tábornok – a sírjánál megemlékezést tartott a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület, amelyen részt vett Tomasz Trzciński ezredes – katonai attasé, Joanna Urbańska és Dominika Teske, a Lengyel Intézet igazgatója és igazgató helyettese, valamint Bogusław Kołdys rendőrségi összekötő tiszt.

Jelen volt dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló, Felföldi Maria, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, valamint az OLÖ intézményeinek: az LKK-nak és az LKM-nek az igazgatói. Jelen voltak a Szent Adalbert Egyesület és az Érdi Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület képviselői, a két magyarországi lengyel iskola képviselői – Beata Mondowicz, a Petőfi S. Iskola igazgatója és Alina Papiewska, az LNNI igazgató helyettese. A hagyományoknak megfelelően jelen volt dr. id. Antall József családja és Baló Zoltán ezredes unokája. Az imát a síroknál Krzysztof Grzelak atya – a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa és Maciej Józefowicz atya mondta el. Az Antall család nevében Jeszenszky Géza, a Baló család nevében pedig Tóth Krisztina mondott rövid beszédet. A megemlékezésen díszőrséget állt a Magyar Honvédség és a Lengyel Történelmi Légió Rekonstrukciójának Egyesülete.

Ennek a megpróbáltatás idején, mint amilyen a II. világháború volt, a lengyel és a magyar nemzet barátságból kitűnőre vizsgázott. Számos emigrációra kényszerült honfitársunk a magyaroknak köszönhette megmenekülését. A budai temetőben megtartott megemlékezést az ő emlékezetükre és tiszteletükre tartották, valamint vitathatatlan bizonyítványa a két nemzet barátságának.

(inf. saját, fotó: Pál B.)

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje