biglogo archivum

Városunkban mély szomorúsággal fogadtuk a hírt, hogy Janusz Wójcik, Székesfehérvár díszpolgára, Fejér megyének, az opolei régióval fenntartott testvérvárosi és partneri kapcsolataiért, azok fejlődéséért is hosszú évek óta, rendkívül sokat fáradozó barátunk elhunyt.

Aktív költő, kulturális animátor, valamint a lengyel-magyar barátság népszerűsítője volt. Kiváló szónok is volt, aki könnyen fel tudta venni a kapcsolatot a környezetével, a hallgatósággal és a fiatalokkal. Opole Önkormányzatának Elnöki Hivatalában dolgozott és vezetője volt Brzeg városi tanácsának. A brzegi temetés napján és órájában Székesfehérváron a Katyńi Keresztnél barátok egy csoportja összejött, hogy megemlékezzenek róla, tetteiről és hogy lélekben a temetési szertartáshoz csatlakozzanak. A székesfehérvári megemlékezés kezdeményezőjén, Bobory Zoltánon kívül jelen voltak a Vörösmarty Mihály Irodalmi Társaság képviselői, valamint a helyi lengyelség tagjai. Megfelelő zenei közreműködés mellett elhangzottak a társaság elnöke és Cséby Géza által, erre az alkalomra írt szép versek. 

Az ünnepségen megemlékezett még Jerzy Snopek lengyel nagykövet a feleségével, Roth Péter, Székesfehérvár polgármester helyettese, valamint a város és a média képviselői. A fenséges, ugyanakkor szomorú ünnepségen méltó módon emlékeztek meg a magyarok és lengyelek e nagy barátjára, a lengyel- és magyar barátság és történelmi szálak rendkívüli népszerűsítőjére.

János, nyugodj békében.

(ans)   

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje