biglogo archivum

A debreceni Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat működésének első évében csatlakozott a lengyel köztársasági elnök által 2012-ben elindított és mára már hagyománnyá vált - a lengyel irodalmat, kultúrát - népszerűsíteni szolgáló Nemzeti Felolvasás elnevezésű kezdeményezéshez.
2020-ban Juliusz Słowacki “ Balladyna” című ronatikus drámája került kiválasztásra.


A debreceni felolvasás helyszíne 2020. szeptember 5-én a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje volt. A csodálatos környezet a járványügyi helyzetben nemcsak szó szerint vett “szabad tér”, hanem ideális háttér is volt a felolvasáshoz, mivel a mű több jelenete is természetes környezetben játszódik.
A lengyel nyelvű felolvasás alkalmával a debreceni lengyelség több tagja - a kiválasztott részben adott szerephez nagyszerűen igazodva - eddig kevésbé ismert oldaláról is bemutatkozott. Megjelent előttünk - remek színészi hangon és alakításban - a remeteként az erdőben élő, egykori király Pustelnik, hallhattuk az erdőben málnát gyűjtő Alina szép énekét.
A lengyel nyelvű szépirodalom műfordítójának köszönhetően a mű egy részlete - saját fordításában - magyar nyelven is elhangzott.

Köszönjük minden felolvasóknak és az érdeklődőnek, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket!

A Nemzeti Felolvasás tizedik, jubileumi évében (2021. szeptemberében) Gabriela Zapolska írónő “ Dulszka asszony erkölcse” című vígjátékának közös felolvasására invitáljuk a lengyel irodalom és lengyel nyelv iránt érdeklődő Tisztelt Olvasót!

(LÖ-Debrecen )

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje