biglogo archivum

Közeli hozzátartozóink sírjai a legtöbb esetben a hazánkban lelhetők fel, az itteni lengyelség hagyományának megfelelően azonban együtt emlékezik meg a Rákoskeresztúri temető lengyel parcellájánál – ahol egy kőfaragó szobrász kivéste a helyi lengyelség történetét.

November 1-én – Mindenszentek Napján – a koronavírus járvány miatt rendkívüli intézkedések mellett szentmisét mutatott be a pesti Rákoskeresztúri temetőben Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia Plébánosa. Jelen volt Jerzy Snopek lengyel nagykövet a feleségével, valamint Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója, akik mécsest gyújtottak a civil és katonai menekültek sírjainál. A szentmise előtt a központi keresztnél virágot helyezett el: dr. Ewa Rónay lengyel nemzetiségi szószóló, Maria Felföldi, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke és Molnárné Monika Sagun, a Szent Adalbert Egyesület elnöke; külön megemlékezett Wincenty Danek atya – az első budapesti lengyel plébános és Maria Flawiana Śmigiel Szent Erzsébet rendi nővér sírjánál.

A legtöbb, honfitársaink hamvait rejtő sír a II. világháború alatt keletkezett. Négy településen, Budapesten (Rákoskeresztúr), Egerben, Budakeszin és Győrben az itteni OLÖ-nek és a Lengyel Nagykövetségnek – Konzulátusának, valamint az akkori Mártíromság Emlékét Őrző Tanács – jelenleg a varsói Lengyel Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériumának köszönhetően 10 éve restaurálva lettek a lengyel katonai parcellák.

Mindenszentek Napja az időszámításunk szerinti IV. századra tehető, amikor a keleti Antiochiában elkezdték megtartani az ünnepet, amelyet a Szenlélek elküldése utáni első vasárnapon ünnepeltek. 835-ben XI. János pápa külön megállapította Mindenszentek Napját, amelynek ünnepét november 1-re határozta meg. November 2-án, Halottak Napján emlékezünk meg minden elhunyt hívőről. November 2-ának napján a tisztítótűzben lévő lelkekért imádkozunk, akik ezután az Úr dicsőségére a mennybe kerülnek.

Budapesti egyházközségünk honlapján megtekinthető azoknak a polóniai barátoknak az arcképe, akik már nincsenek közöttünk. http://www.parafiabudapeszt.pl/galeria02112020.html

(b., fotó: © Pál B.)

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje