biglogo archivum

2023 november 13-án egyesületünk és a helyi lengyel önkormányzat kiállítást szerveztek a békéscsabai, Lencsés lakótelepi művelődési házban, ahol Lengyelország 123 évnyi uralom utáni függetlenné válásának 105. évfordulója alkalmából megnyílt a „Szerelem a színpadon” című kiállítás.

Már a hagyományokhoz tartozik, hogy november hónapban megünnepeljük Lengyelország Függetlenségének Napját. Az érdeklődőket Małgorzata Leszkó, a helyi lengyel önkormányzat elnöke köszöntötte, Lengyelország függetlenné válásáról pedig Huszárné Nagy Zsuzsanna, a Magyar - Lengyel Baráti Kulturális Egyesület elnök helyettese tartott egy rövid előadást. A Chopin kórus lengyel hazafias, népi és egyházi darabokkal lépett fel. Az ő előadásukban hallhattuk „Polskie kwiaty” (Lengyel virágok), „Czerwone jabłuszko” (Piros alma) és a „Barka” (Bárka) című dalokat. A további programot Szomorné Budai Mariann hegedűművész és Rázga Áron zongoraművész fellépése gazdagította. A művészi program nagy népszerűségnek örvendett a közönség körében, elégedettségüket pedig erős és hosszú tapssal jelezték. Ezután a másik terembe mentünk át, ahol a falon tablók voltak, amelyeken a „Szerelem a színpadon” című kiállítás anyaga látható.

A kiállítást Balázs István, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója nyitotta meg. A kiállított anyagok a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum gyűjteményéből kerültek kiállításra. Az intézmény igazgatója bemutatta a kiállításon szereplő két híres személyt, Jan Kiepura lengyel énekest és Eggerth Márta magyar színésznőt. A fennálló ellentétek ellenére a szerelem és a munka összekötötte őket mind a színpadon, mind a magánéletben. 1936-ban Katowicében kötöttek házasságot. Két év múlva New Yorkba költöztek; Európában nem maradhattak, ugyanis anyai ágon mindketten zsidó származásúak voltak. Amerikában nagy sikert arattak a színpadon. A „Víg özvegy” című darabban több, mint kétezerszer szerepeltek. A háború után visszatértek Európába, további sikereket értek el Londonban és Nyugat-Berlinben. Jan Kiepura 1966-ban bekövetkezett halálakor Egger Márta egy időre felfüggesztette színpadi szerepléseit. Később 87 éves korában a bécsi operában énekelt, 95 évesen pedig egy idősebb dívát alakított egy osztrák televízió sorozatban. 2012-ben Polonia Restituta Érdemkeresztet kapott. A színésznő 101 évesen halt meg. Életéről korábban úgy nyilatkozott, hogy „egy gyönyörű álom volt, amelyből sose szerettem volna felébredni”. A tablókon betekintést nyerhettünk a házaspár életébe, amelyet fényképekkel illusztráltak. Az ünnepség egy kötetlen beszélgetéssel és egy pohár borral ért véget.

Inf. fotó: Małgorzata Leszkó, ford. Bóka E.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje