biglogo archivum

A közeledő, várhatóan 2024. június 9-én esedékes nemzetiségi önkormányzati választásra figyelemmel, a nemzetiségi önkormányzati választásra való felkészülés jegyében néhány fontos rendelkezésre szeretnénk felhívni a figyelmet.

A 2024. évi általános nemzetiségi önkormányzati választásról

Tájékoztatás a nemzetiségi névjegyzékröl

Ugyanakkor javasoljuk, hogy kövessék figyelemmel a Nemzeti Választási Iroda honlapján (valasztas.hu) megjelenő tájékoztatásokat, hiszen a Nemzeti Választási Iroda feladata - többek között - a választópolgárok, jelöltek, jelölő szervezetek pártsemleges tájékoztatása. 

 

Aktív választójog, vagyis ki szavazhat a nemzetiségi képviselők általános választásán?

 

  • az önkormányzati választásokon választójoggal rendelkező minden nagykorú magyar állampolgár, amennyiben a választást megelőzően felvetette magát az adott nemzetiség névjegyzékébe.

 

Egy személy egyidejűleg csak egy nemzetiség névjegyzékében szerepelhet.

A nemzetiségi névjegyzékbe vételi kérelem választásoktól függetlenül, bármikor benyújtható, díjmentesen.

A már kitűzött választásra akkor érvényesül a nemzetiségi névjegyzékbe vétel, valamint a nemzetiségi névjegyzékből való törlés, ha az erre vonatkozó kérelem a jogszabályban előírt határidőig beérkezik a Nemzeti Választási Irodához. A kérelemről a Nemzeti Választási Iroda dönt.

 

Választás kitűzése:

 

A 2024. évi önkormányzati választásra, és a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására az európai parlament tagjainak választásával egy napon kerül sor. A választást az Európai Unió által meghatározott időszakon belüli vasárnapra kell kitűzni.

Az Európai uniós választásra meghatározott időszak: 2024. június 6-9.

 

települési nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását ki kell tűzni, ha:

 

  1. a) a településen az adott nemzetiséghez tartozó személyek száma – a legutóbbi népszámlálásnak az adott nemzetiséghez tartozásra vonatkozó kérdéseire nyújtott adatszolgáltatás nemzetiségenként összesített adatai szerint – a 25 főt eléri

(ha nem működött a megelőző időszakban nemzetiségi önkormányzat a településen)

 

  1. b) a településen a nemzetiségi önkormányzati képviselők előző általános választását követően az adott nemzetiség települési önkormányzata megalakult, és az adott nemzetiséghez tartozó személyek száma – a legutóbbi népszámlálásnak az adott nemzetiséghez tartozásra vonatkozó kérdéseire nyújtott adatszolgáltatás nemzetiségenként összesített adatai szerint – a 20 főt eléri

(ha már működött nemzetiségi önkormányzat a megelőző időszakban)

 

  1. c) a településen nemzetiségi köznevelési intézmény, nemzetiségi szakképző intézmény, vagy nemzetiségi nevelésben-oktatásban részt vevő köznevelési intézmény működött az általános választás évét megelőző év december 1-jén.

 

területi nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását ki kell tűzni, ha a fővárosban, vármegyében kitűzött települési nemzetiségi önkormányzati választások száma legalább tíz.

 

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását ki kell tűzni.

 

 

 

Jelölés:


A jelölés joga a nemzetiségi szervezetet illeti a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásán.

Két vagy több nemzetiségi szervezet közös jelöltet is állíthat.

Nemzetiségi szervezet: a párt és a szakszervezet kivételével a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szereplő olyan egyesület, amelynek alapszabályában – a nemzetiségi önkormányzati választás évét megelőzően legalább 3 éve – rögzített célja az e törvény szerinti, konkrétan megjelölt nemzetiség képviselete.

 

 

A nemzetiségi önkormányzati képviselők száma:

A képviselői létszám a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok számától függően alakul.

A települési nemzetiségi önkormányzati képviselők száma: 

  1. a) három fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján a településen kevesebb mint száz fő,
  2. b) * öt fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján a településen legalább száz fő.

 

A területi nemzetiségi önkormányzati képviselők száma hét fő.

 

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők száma:

  1. a) tizenöt fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján nem több mint ötezer,
  2. b) huszonhárom fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján több mint ötezer,
  3. c) harmincegy fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján több mint tízezer,
  4. d) harminckilenc fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján több mint huszonötezer,
  5. e) negyvenhét fő, ha a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzésének napján több mint ötvenezer.

 

 

A lengyel nemzetiségi névjegyzéki nyilvántartás 2024. január 29-én 3.250 főt tartalmaz, ez a választás kitűzésének napjáig vélhetően számottevően nem változik.

https://www.valasztas.hu/nemzetisegi-nevjegyzeki-nyilvantartas

 

 

Összeállította:  dr. Sárog Adrienn
Országos Lengyel Önkormányzat Hivatala

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje