biglogo archivum

2021 augusztus 18-án Debrecenben a Szent Anna templomnál, a helyi püspöki székház közelében, a 30 évvel ezelőtti zarándokút évfordulójának alkalmából felavatták Szent II. János Pál szobrát.

Az ünnepség keretében ökumenikus istentisztelet is volt, amelynek főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek volt, a miséző papok között jelen volt még Palánki Ferenc, Bosák Nándor és Gyulay Endre rk. püspökök, Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Krakomperger Zoltán atya, Fekete Károly református püspök, Asztalos Richárd evangélikus lelkész, valamint Sípos Barnabás ortodox atya. A diplomácia, a kormány, az önkormányzatok képviselői közül – a helyi hívek mellett - az ünnepségen részt vett Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Katarzyna Ratajczak-Sowa, a budapesti Lengyel Nagykövetség Politikai-Közgazdasági Osztályának vezetője, aki beszédében a következőket tolmácsolta a jelenlévők felé: „Nagyon szerencsések lehetünk, hogy honfitársunk ilyen különös helyet foglal el a magyarok szívében. Karol Wojtyła szerette Magyarországot, turistaként ellátogatott Máriapócsra, a hetvenes években pedig a kabai cukorgyár építésén dolgozó lengyel munkások között teljesített papi szolgálatot. Ő volt az első pápa, aki Magyarországra látogatott – ennek az időpontja 1991-re esett. Következő látogatása 1996-ban volt. Pont 30 éve látogatott Debrecenbe, mi pedig 30 év után most itt lehetünk együtt ünnepelhetünk, imádkozhatunk és közösen emlékezhetünk rá”.

A legújabb Szent II. János Pál szobor egy 180 cm magas bronz alkotás, amelyet Kovács Jenő szobrász művész készített. A szent megemlékező ünnepség sorozata augusztus 16-tól 18-ig tartott.

Inf. saját, fotó: Terényi Csaba

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje