biglogo archivum

Augusztus 28-án az Országos Lengyel Önkormányzat, a Polonia Nova Egyesület, a LKM és a XXII. kerületi LNÖ közreműködésével meghívta a lengyelséget Balatonboglárra, ahol déltől hazafias ünnepségsorozat kezdődött, az ünnepség jelmondata „Balatonboglár – két nemzet testvériségének szimbóluma” volt.

Ennek keretében szentmise volt a helyi Szent Kereszt Felmagasztalása templomban, majd koszorúzás volt a Teleki Pál szobornál és Varga Béla atya nyughelyénél.

Ezután a város polgármestere meghívta a lengyelség képviselőit a Lengyel-Magyar Barátság Házának felavatására; a ház a II. világháború idején a gimnázium épületéül szolgált.

A Balatonbogláron ünneplő, az ország minden tájáról érkezett lengyelség mellett jelen volt prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet a feleségével, Andrzej Kalinowski, a Lengyel Nagykövetség Konzuli és Polóniai Osztályának vezetője, Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Krzysztof Grzelak atya, a Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa, Felföldi Maria, az OLÖ elnöke, a lengyelségi intézmények igazgatói, Balatonboglár vezetése, Mészáros Miklós vezetésével, valamint lengyel fiatalok Jarosław városából.

Délután a strandon folytatódott az ünneplés, ahol megrendezésre került a Lengyelség Nagy Piknikje. A hagyományos balatonboglári ünnepségek mellé szervezték ezt a programot, amelynek a célja az volt, hogy itt találkozhasson és szórakozhasson az ország lengyelsége. Interaktív foglalkozásokon – játékokon keresztül lehetett bővíteni a lengyel - magyar történelem ismereteit, különös tekintettel Balatonboglár jelentőségére és szimbolikájára. A pikniken többek között színpadi fellépések, tematikus promóciós standok, kóstolók, beszélgetések és játékok voltak.

Inf. saját, fotó: ABRA

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje