biglogo archivum

A lengyelek kiemelkedő, nagyszerű alakja, Stefan Wyszyński bíboros boldoggá avatásának alkalmából a Kultúra és Művészeti Alapítvány, a Roman Dmowski és Ignacy Paderewski Nemzeti Gondolat Örökségének Intézete, valamint a Stefan Wyszyński Bíboros Prímás Intézet szeretettel várja az érdeklődőket egy ingyenes online koncertre, amelynek címe: „Stefan Wyszyński bíboros a nemzet szolgálatában”.

A koncert programjában közoktatási érdekességek, a bíborosról eddig nem publikált fényképek, lesznek láthatók, ezek mellett nagyszerű előadó művészek tolmácsolásában felcsendülnek F. Chopin művei. A felvételek a varsói Łazienki Királyi Parkban készültek.

„Ilyen Emberből ezer évente csak egy van” – nyilatkozta II. János Pál pápa a bíboros halála után. A bíboros a lengyel egyház történetének egyik legnagyobb alakja. A tudomány, valamint a hívekhez való viszonya és a kommunista hatalom irányába tanúsított megtörhetetlen személyisége Karol Wojtyła mellett a XX. század legkiválóbb lelkipásztorai közé emelte. A kommunista rezsim idején védte a lengyel nemzet keresztény identitását. Egy olyan lelkipásztori programot dolgozott ki és vitt végbe, amelyen alapult később a Nemzet Jasnogórai Felajánlása, a kilencéves úgynevezett Nagy Kilenced, valamint Lengyelország megkeresztelkedésének a milleniumi ünnepsége, amelyeknek a csúcspontja 1966 május 3-án a Lengyelország Királynéjának ünnepe volt. 

Lengyelországban és a világon az egyház szabadságáért ezen a napon ajánlotta Wyszyński bíboros Lengyelországot Krisztus Anyjának, a Szűz Máriának az oltalmába. Az egyetlen olyan bíboros volt, aki négy alkalommal vett részt a konkávéban. Életének és kívánalmainak megkoronázása volt 1979-ben II.  János Pál első lengyelországi zarándokútja. 

Személyisége morálisan és lelkiségében megkérdőjelezhetetlen volt, a társadalmi átalakulások társ alakítója volt, ezen tevékenységével pedig nagyban hozzájárult a kommunista rendszer bukásához. Lengyelország prímása 1981 május 28-án, az Úr Mennybemenetelének napján hunyt el.

80 évet élt, amelyből 57 évet töltött papi, 35 évet püspöki, 32 évig pedig varsói és gnieznói érseki, lengyel prímási szolgálatban. Temetése hatalmas vallási és hazafisági manifesztáció volt, kifejezte az Évezred Bíborosa iránti tiszteletet, akit a Lengyel Nemzet Atyjának is neveztek. II. János Pál pápa lengyelekhez írt és az elhunyt iránti tiszteletét kifejező levelében megírta, hogy a bíboros életében az emberi méltóság és személyes, családi, társadalmi és nemzeti jogok rendkívüli szószólója volt. A levélben megjegyezte, hogy a prímás az élő hazaszeretet különleges példája volt. A kiváló államférfi a XX. századi legnagyobb lengyelek egyike volt, 1948-1981-ig ő irányította a lengyel egyházat. Az Évezred Prímásaként, a nemzet lelkipásztoraként a megpróbáltatások idején, az egyház hőseként, a lengyel bátorság szimbólumaként, valamint a lengyel történelemre nagy hatással bíró prímásaként is nevezték. 

Az online koncert premierje szeptember 10-én 20.00-kor lesz a www.fkis.org weboldalon. Az esemény szervezője a Kultúra és Művészeti Alapítvány, együttműködve a Roman Dmowski és Ignacy Paderewski Nemzeti Gondolat Örökségének Intézetével, valamint a Stefan Wyszyński Bíboros Prímás Intézettel.  

Inf. Fundacja Kultury i Sztuki (Kultúra és Művészeti Alapítvány)

www.fkis.org

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje