biglogo archivum

Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy 2021 október 1-én Budapesten 90 éves korában az Úr házába távozott Molnár Antalné Edit, aki a megidősebb budapesti lengyel volt; a kőbányai lengyel közösségből került ki. Élete végéig tiszteletbeli tagja volt a Szent Adalbert Egyesületnek.

A 306-307 számú „Polonia Węgierska” folyóiratban a Szent Adalbert Egyesület elnöke egy cikket helyezett el a lapban, amelyben Edit asszonyról értekezik, íme részletek a cikkből:

„Edit asszony családja a XIX. század végén érkezett, munkát kerestek. Édesanyja Maria Gliczyńska, édesapja: Stanisław Mirocha, aki Czarny Dunajec vidékéről származott. A téglagyárban dolgoztak, Kőbányán az Óhegy utca 4. szám alatt kaptak lakást (a ház jelenleg már nincs a helyén). A szülők tevékenyen részt vettek a kőbányai lengyel közösség felépítésében. Wincenty Danek atyának segítettek a Lengyel Templom és a Lengyel Menedékház felépítésében. Már gyermekkora óta kapcsolatban állt a Szent Erzsébet rendi nővérekkel, tagja volt a Katolikus Ifjúsági Nőegyesületnek, különös módon kötődött Skolasztika nővérhez. Nála talált oltalmat a II. világháború vége felé, amikor Edit asszony nagyapját, Józef Komperdát, a háza előtt az szovjet katonák agyonlőtték; Kőbánya lakossága nevében ő fogadta volna a honvédokat. A háború végéig a nővérnél maradt, bár a kapcsolat később még évekig fennállt. Edit asszony családot alapított, egy fia született. Számos éven át Budapest VIII. kerületében lakott.”

A temetés időpontjáról és helyszínéről később ég küldünk információkat.

Inf. saját, fotó: M.Molnárné-Sagun

 

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje