biglogo archivum

A Lengyel Közművelődési Központ Nádor utcai telephelye és a Kairosz 28 kiadó Budapesten a Bem J. LKE szalonjában megszervezte a „Vagy és leszel” című könyv bemutatóját.  könyvet a 2020 októberében elhunyt Szalai Attilának újságírónak, írónak, politológusnak, szépirodalmi fordítónak, publicistának és diplomatának szentelték.

1976 és 1990 között Varsóban lakott, együttműködött a lengyelországi és magyarországi demokratikus ellenzékkel. 1993 és 2013 között újságírói titkár volt, valamint a Magyarország varsói nagykövetségének a kulturális és médiaügyi tanácsadójaként és nagykövet helyetteseként dolgozott. 2001 és 2005 között a varsói Magyar Intézet igazgatója volt. 2013 után a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) lengyel ügyekért felelős szakembere volt. Tagja volt a magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesületek, a Głos Polonii folyóiratnak pedig hosszú évekig a társszerkesztője volt.

Szalai Attila azt szokta mondani: „Az egész felnőtt életem – természetesen a hazám szolgálatát kivéve – a következők jellemezték: szeretet, tisztelet, valamint a Lengyelország és a lengyelek iránti szolgálat.”

A bemutatót prof. Jerzy Snopek lengyel nagykövet nyitotta meg, a bemutatót pedig Kiss Gy. Csaba, Mezei Károly és Molnár Imre tartotta. A vendégek között jelen volt a visszaemlékező kötet főhőse, családja és barátai.

Kijelentették, hogy Szalai Attila azok közé a személyek közé tartozik, akik soha nem távoznak el, a könyv címe pedig ezt tükrözi: „Vagy és leszel”. A bemutatót Szalai Attila barátja - Tolcsvay Béla előadóművész dalai színesítette.

Inf. saját fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje