biglogo archivum

Március 19-én az V. Kerületi Lengyel Önkormányzat meghívására a budapesti Bem J. LKE dísztermében fellépett Szilasi Alex Liszt Ferenc és Chopin díjas zongoraművész, Chopin nagyszerű előadója, valamint a lengyelek barátja, aki odaadó a lengyel ügyekért.

Az idén lesz a legnagyobb lengyel zeneszerző és zongoraművész születésének 212. évfordulója; 1810-ben született Żelazowa Wolában. Varsóban, Żywny-nél tanult zongorázni, 1826-29-ig pedig Elsner vezetése alatt folytatta tanulmányait. Chopin stílusa kiválóan ötvözi az érzelmiséget és a formaiság tökéletességét. Egyesítette a zongoramuzsikát és a lengyel népi zenei világot. Munkássága rendkívüli befolyással bírt a XIX. század második felének és a XX. század első felének zenei éltére.

Cyprian Kamil Norwid híres szavai kiválóan jellemezték a nagy zeneszerzőt:

„Származásilag varsói, szívében lengyel, tehetsége világpolgári (…)”.

A koncert előtt egyperces néma felállás volt a nemrég elhunyt V. kerületi lengyel önkormányzati képviselő, Wesolowski Andrzej tiszteletére. A lengyelség képviselői mellett jelen volt Palotás Imre, Belváros – Lipótváros Önkormányzatának Kulturális, Nemzetiségi és Vallásügyi Osztályának vezetője. Ez már a tizedik, „Bem szalonban” megrendezett koncert volt, amely a közelgő Lengyel – Magyar Barátság Napja alkalmából Fryderyk Chopin kedvelőinek szólt.

Inf. saját, GP, fotó: Pál B.

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje