biglogo archivum


A Magyar - Lengyel Barátság Napja alkalmából 2022. március 21-én a Báthory István Hajós Emléktúra úti beszámolójára került sor, melynek emlékeit Józsa Péter kapitány és Szilágyi Ferenc első tiszt mesélte el.

Az elmúlt években már több hajóutat megtettek, és az Európát érintő csaknem összes tengerre, a Fekete-tengertől az Atlanti-óceánig, a Földközi-tengertől a Balti-tengerig eljutottak a kontinens folyóin.

A legutóbbi útjukon, 2021. augusztusban, a Lengyel - Magyar barátság jegyében a „Szalonta” hajó legénysége a lengyel partokat is meglátogatta, ápolva a két nemzet közötti, évezredes baráti viszonyt. Az Odera mentén utazásuk során számos városba ellátogattak, sok érdekességet, látnivalót fedeztek fel. Napkeltétől – napnyugtáig utaztak, mivel este nem lehetett hajózni. Megcsodálták Kedzierzyn Kozle, Opole, Wroclaw, Szczecin városokat. Józsa Péter elmondta, hogy az út Rónayné Slaba Ewa lengyel szószóló támogatásával jött létre.

Az ünnepségen, amelynek szervezői voltak Békéscsaba Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata és a Magyar – Lengyel Baráti Kulturális Egyesület, megjelent Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki ünnepi beszédet tartott, valamint Szebelledi Zoltán a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke. Jelenlétével szintén megtisztelte minket Andrzej Kalinowski úr a Lengyel Köztársaság magyar főkonzulja.

 

inf.,fot. LÖ Békéscsaba

                  

Kapcsolat

Országos Lengyel Önkormányzat
1102 Budapest, Állomás u. 10.
tel: 36-1/261-1798, 36-1/260-7298
fax: 36-1/909-28-56
e-mail: olko@polonia.hu 

OLÖ Intézmények
LMH  |  LNONI  |  LKIésM

Lengyel szószóló

Dr. Rónayné Słaba Ewa
Lengyel Nemzetiségi Szószólói Iroda
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

 

Lap teteje